Pääkirjoitus: Enemmän kuin vaakuna

0

Joko taas? oli ensimmäinen ajatukseni, kun kuulin, että Kaarinassa selvitetään jälleen kerran vanhan vaakunan palauttamista.

Kaarinan ja Piikkiön kuntaliitoksesta on aikaa yli 10 vuotta ja vaakunan palauttamisesta on setvitty lähes joka valtuustokausi. Eikö vaakunan voisi vihdoin jättää rauhaan? Kaarinassakin törmää useammin kaupungin merihenkiseen logoon kuin vaakunaan.

Nyt myönnän olleeni väärässä. Vaakunakysymys herättää Kaarinassa paljon enemmän tunteita kuin osasin ikinä kuvitella

Kaarina-lehti kysyi lukijoilta kantaa siihen, kumpi vaakuna olisi parempi ja sai 450 vastausta. Vastauksista huokui, että asiaa on selvästi pohdittu. Sekä nykyisen että entisen vaakunan puolesta esitettiin hyviä perusteluja.

Vaakuna on enemmän kuin vaakuna. Moni kertoi, että vaakunaan on muodostunut tunneside. Vaakuna kertoo paikkakunnan historiasta ja on siten osa omaa identiteettiä. Vaakunasta luopuminen tuntuu kuin vietäisi pala siitä pois.

Myös ulkonäkösyyt painavat vaakuna-asiassa. Eräs kyselyyn vastanneista kertoi asuvansa näköetäisyydellä Kaarinan terveyskeskuksesta ja ihailleensa rakennuksen seinällä olevaa vaakunaa. ”Pettymys oli suuri, kun vaakuna kuntaliitoksen jälkeen vaihtui.”

Moni tuntui pitävän Kaarinan vanhaa vaakunaa kauniimpana, koska se on symboliikaltaan tunnistettavampi kuin nykyinen Piikkiöltä peritty vaakuna. Olisiko Kaarinan vanha vaakuna yhtä rakas, jos se olisi tylsemmin kuvitettu?

Jälkikäteen harmittaa, että kyselyssä ei huomattu kysyä paikkakunnan lisäksi vastaajien ikää. Olisi kiinnostavaa tietää, onko vaakuna yhtä tärkeä milleniaaleille kuin se on vanhemmille sukupolville. Se tiedetään, että kyselyyn vastasi nuoriakin: Valkeavuoren 3C-luokka oli peräti äänestänyt asiasta ja luokan enemmistön mielipide oli, että vanha vaakuna on palautettava takaisin.