Ilona lehtisen kolumni: Koronan sanapeli

0

Korona ei ilahduta, mutta sen ympärillä vellova retoriikka kylläkin. Tiedonannoissa on vilahdellut sellaisia fraaseja kuten ”käymme tiivistä keskustelua”, ”kaikkeen pitää varautua”, ”terveysturvalliset järjestelyt”, ”kuuntelemme herkällä korvalla”, ”käymme läpi huolella”, ”oikeusvaltiossa emme voi”.

Korona-ajan huvitukseksi aloin istuttaa maamme päättäjien ja terveysturvallisuuseksperttien kielenkäyttöä tavisperheen elämään.

Jos perheessä käydään tiivistä keskustelua, verbaalisesti lahjakkaampi (yleensä nainen) voittaa. Kaikkeen pitää varautua silloin, kun tiiviin keskustelun jälkeen on pidettävä turvaväliä – ja terveysturvallisesti järjestellen mieluummin enemmän kuin kaksi metriä.

Kuuntelemme herkällä korvalla, kun perheessä on teini-ikäisiä. Tosin kuuntelu voi vaurioittaa kuulon ja tuottaa vanhemmille epäonnistumisen kokemuksia. Sitten pitää käydä läpi huolella nuorison tekstiviestit, Instagram, Tiktok, Facebook, WhatsApp, Wilma, Twitter ja mitä niitä onkaan. Niistä saamme aihetta lisätä tiivistä keskustelua.

Oikeusvaltiossa emme voi rajata ihmisten oikeuksia mennä vapaasti minne tahtovat tiiviiden keskustelujen jälkeen. Sitten, kun sieltä tullaan takaisin, on taas tiiviiden keskustelujen ja herkkien korvien aika käydä läpi huolella illan tapahtumat, joita kukaan ei kuitenkaan muista. Tämän jälkeen tavisperheen ovella odottaa jo poliisi, sosiaalityöntekijä ja kiukkuinen pankkiiri, joka kauhistelee luottorajan ylitystä. Heiltä pitää vaatia terveysturvallista turvaväliä.

Yksi fraasi vielä pitää lisätä tässä vaiheessa, kun (taas kerran) koronarajoituksia puretaan nyt helmikuussa. Näin se kuuluu: ”on ruvettava elämään taudin kanssa”. Onkohan se sitä, että keskustellaan, kuunnellaan kuten vanhan normaalin aikaan ja yritetään olla terveysturvallisesti liukastumatta jalkakäytävillä?

Ilona Lehtinen