Kaarinan koronatartuntamäärät jälleen korkealla, vaikka kaikkia ei testata

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä. 19.1.2022 lehdestä eteenpäin kaikkia oireilevia ei enää ole testattu.

Viime Kaarina-lehdessä uusia koronatartuntoja oli ilmaantunut viikon aikana niin paljon Kaarinaan, että jos lehden koronataulukkoa olisi täydennetty vanhaan malliin, uusin tartuntamäärä olisi ylettynyt yli lehden sivun. Koko taulukkoa täytyi pienentää, jotta luvut saatiin mukaan.

Sen jälkeen tartuntamäärät ovat lähteneet laskuun, mutta edelleen uusia koronatartuntoja päätyy THL:n tilastoihin Kaarinasta erittäin paljon. Viime Kaarina-lehden jälkeen 267 kaarinalaiselta tuli positiivinen tulos virallisessa koronanäytteenotossa.

Uusin viikkomäärä on koko epidemian ajalta toiseksi suurin, siitä huolimatta, että terveyskeskuksen näytteenottoa tarjotaan nykyään Kaarinassa vain riskiryhmäläisille, sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle sekä raskaana oleville. Muiden tulisi ostaa itse kotitesti ja positiivisen tuloksen tullen välttää vapaaehtoisesti sosiaalisia kontakteja.

– Yhtä vaikealta tilanne vaikuttaa kuin aiemminkin, kommentoi Kaarinan terveyskeskuksen johtava ylilääkäri Antti Sandén.

– Toisaalta tarkkaa kokonaiskuvaahan meillä ei enää ole, koska kaikkia ei enää testata. Myönteistä on kuitenkin se, että sairaalahoidossa ei ole paljoa porukkaa ja taudinkuvat ovat lieviä. Lisäksi koronanäytteenotto on nyt selvästi vähentynyt, noin kolmanneksella.

Terveyskeskuksen ruuhka ei siltikään ota helpottuakseen, ja työntekijöitä on poissa sairastamassa. Esimerkiksi maanantaina poissa oli parikymmentä työntekijää noin kolmensadan henkilön vahvuudesta.

– Varmaan ainakin pari kolme viikkoa on tässä haasteellista, ja paikkaamaan joudutaan paljon. Mitään yksikköä ei vielä ole poissaolojen vuoksi kokonaan suljettu, ja toivon, että emme siihen tilanteeseen joudukaan, Sandén toteaa.

Yhteensä Kaarinassa on koko epidemian aikana ollut 2685 virallisesti tilastoitua koronatartuntaa.

Tällä viikolla sekä ensimmäisen, toisen että kolmannen rokoteannoksen voi käydä ottamassa pop up -rokotuksessa Oskarintalolla eli vanhalla virastotalolla kello 9–15.30. Alle 12-vuotiaiden rokotuksiin tulee kuitenkin varata aika etukäteen netissä.

Ilmaantuvuusluvut

  • Turku 1413
  • Kaarina 1384
  • Lieto 992
  • Paimio 1000
  • Parainen 544
  • Ilmaantuvuusluku tarkoittaa kunnan koronatapausten määrää suhteessa sataatuhatta asukasta kohti viimeisen kahden viikon keskiarvon mukaan. Luvut ovat tiistailta 1.2.

Koronarokotukset Kaarinassa

  • 1. annoksen on kaikista kaarinalaisista ottanut 82 %
  • 2. annoksen on ottanut 76 %
  • 3. annoksen on ottanut 43 %