Kaarinassa rokottamattomia sote-työntekijöitä vähemmän kuin pelättiin – osa työntekijöistä ottanut lomaa

0
Rokotepakoksikin kutsuttu väliaikainen lakipykälä edellyttää, että koronan riskiryhmään kuuluvien parissa työskentelevät ovat ottaneet koronarokotteet. Arkistokuva.

Helmikuussa voimaan astunut koronarokotepykälä ei ole aiheuttanut katastrofia Kaarinan kaupungin sote-palveluissa.

Rokotepakoksikin kutsuttu väliaikainen lakipykälä edellyttää, että koronan riskiryhmään kuuluvien parissa työskentelevät ovat ottaneet koronarokotteet. Rokotuspakko koskee kaikkia ammattiryhmiä, myös siivoojia ja ruokahuollon työntekijöitä, jotka ovat läheisissä tekemisissä potilaiden kanssa. Rokotetta ei tarvitse ottaa, jos työntekijä on puolen vuoden sisällä sairastanut koronan. Lakipykälä on voimassa vuoden loppuun.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Mikko Pakarinen kertoo, että Kaarinan kaupungin sote-palveluissa työskentelee vain yksittäisiä työntekijöitä, joilla ei ole pykälän 48 a mukaista suojaa covid-19-viruksen aiheuttamaa tautia vastaan. Määrä on vähäisempi kuin etukäteen pelättiin.

– Koska puhumme yksittäisistä henkilöistä, niin dramaattisia vaikutuksia palveluihin tällä ei ole, mutta hallinnollista työtä se meillä teettää. Lisäksi tällä hetkellä on merkittävästi henkilöstön poissaoloja joko omasta sairastelusta tai lapsen sairastelusta johtuen, joten jokaista työntekijää tarvitaan, hän kommentoi.

Korvaavia töitä etsitään


Työnantajalla ei ole oikeutta irtisanoa rokottamattomia työntekijöitä, mutta palkanmaksu voidaan keskeyttää, ellei heille ole tarjota korvaavaa työtä. Kaarinassa selvitetään Pakarisen mukaan parhaillaan mahdollisia korvaavia töitä niin soten sisällä kuin koko kaupungin tasolla. Korvaava tehtävä voi löytyä esimerkiksi hallintopalveluista tai sivistyspalveluista. Osa työntekijöistä on hänen mukaansa ottanut lomaa tähän siirtymähetkeen, jolloin henkilölle ei tule palkatonta jaksoa.

Koronarokotepykälä on herättänyt hoitoalalla sekä kiitosta että kritiikkiä. Osa asiantuntijoista ei pidä rokotepykälän käytäntöön panemista enää perusteltuna, koska virusta on tällä hetkellä runsaasti ja tiedetään, että omikronvariantti kiertää rokotuksia. Mitä mieltä Kaarinan sosiaali- ja terveysjohtaja on asiasta?

– Lainaisin tässä yhteydessä Helsingin yliopiston etiikan ja yhteiskuntafilosofian professori Antti Kauppisen esittämää ajatusta, jonka mukaan Suomessa on yksi ryhmä, jonka velvollisuus ottaa rokote on erityisen painava: terveydenhuollon ammattilaiset. He ovat valinneet ammattinsa, jonka ydin on parantaa ihmisiä ja vähentää terveysriskejä. Näkisin, että koronan osalta ikääntyneiden ja muiden riskiryhmäläisten kanssa työtä tekevät kuuluvat tähän samaan joukkoon. Rokotteen ottamatta jättäminen kyseenalaistaisi henkilön sitoutumisen ammattieettisiin periaatteisiin. Haluankin kiittää kaikkia rokotteen ottaneita Kaarinan sotelaisia.