Koiran ärtyisyys voi olla merkki lihasjumista – Kaarinalainen Mari Salminen jätti työnsä hoitoalalla ja siirtyi päätoimiseksi koirayrittäjäksi

0
Mari Salmisen cockerspanieli Zaira on kokenut hierottava ja nauttii käsittelystä.

Cockerspanieli Zaira makaa hoitopöydällä silmät kiinni, kun Mari Salminen hieroo koiraa tassu tassulta. Selkärankaa läpi käydessä koira ynähtää. Siitä Salminen tietää löytäneensä kipeän kohdan.

Kaarinassa asuva Salminen on hieronut koiria vuodesta 2015. Kiinnostus koirahierontaan syntyi aikoinaan omista koirista.

Viime elokuussa hän irtisanoutui työstään kehitysvammaisten asuntolassa ja ryhtyi kokopäiväiseksi yrittäjäksi. Rekku Relaxin toimitilat löytyvät hänen kotinsa yhteydestä Hulkkiosta.

– Työ kehitysvammaisten parissa oli ihanaa, mutta sielu veti koirien pariin. Olen lukenut lehdistä juttuja ihmisistä, jotka ovat hypänneet pois oravanpyörästä ja haaveillut, että uskaltaisin itsekin. Ystäväni rohkaisivat, että hoitoalalle pääsee aina takaisin, jos yrittäminen ei kanna, hän kertoo.

Alkuun pääsemistä helpotti starttiraha, jonka Salminen sai siirtyessään sivutoimisesta yrittäjästä päätoimiseksi. Kolmivuorotyötä tehdessään hän ei juuri uskaltanut markkinoida palvelujaan, mutta asiakaskunta on kasvanut puskaradion kautta.

– Nautin siitä, että saan tehdä töitä kotoa käsin ja itselleni. Oma pääkoppa voi paljon paremmin kuin ennen.

Koirien kanssa kasvanutSalminen suoritti vuosi sitten trimmaajan ammattitutkinnon ammattiopisto Liviassa, ja trimmauksista on tullut hänen päätyötään. Hieronnan ja trimmausten lisäksi hän valmistaa ja myy vaatteita ja pantoja koirille mittojen mukaan.

– Trimmaan kaiken rotuisia koiria, mutta jos asiakas haluaa esimerkiksi villakoiralle tietyn, vaikkapa skandinaavisen leikkauksen, sanon suoraan, etten osaa. Pitää olla myöskin rehellinen.

Salminen nauttii koirien kanssa työskentelystä, koska eläimet ovat niin vilpittömiä ja suoria. Hänellä itsellään on ollut koira 7-vuotiaasta saakka. Lapsuudenkodissa oli myös undulaatteja, kaloja, jyrsijöitä ja jopa puolivilli minkki.

Nykyisin hänen kotonaan asustaa neljä cockerspanielia ja yksi springerspanieli. Hän myös kasvattaa cockerspanieleita pienimuotoisesti.

– Olisi hienoa, jos jokaisella lapsella olisi mahdollisuus kasvaa eläimen kanssa. Eläimelle voi kertoa ilot ja surut. Lemmikki myös opettaa vastuuta ja toisista huolehtimista.

Salminen tietää, että hänen koirillaan on lihakset jumissa, jos ne alkavat nuohoutua toistuvasti esimerkiksi seinää tai lattiaa vasten. Merkkejä on muitakin. Jotkut koirat alkavat venytellä, toiset lopettavat venyttelyn. Jos koira tarjoaa aina tiettyä paikkaa rapsutettavaksi, se voi kertoa siitä, että koira kaipaa helpotusta kireyteen.

– Kivusta voi kertoa sekin, jos kiltti koira muuttuu ärtyisäksi ja vaikka murahtaa silittäessä.

Kotikoirakin tarvitsee hierontaaKaikki koirat tarvitsevat Salmisen mukaan hierontaa, vaikka osa ihmisistä pitää sitä humpuukina.

– Ei onneksi enää niin paljon kuin ennen. Nykyisin suurin osa omistajista pitää lemmikeistä älyttömän hyvää huolta, hän iloitsee.

Erityisen tärkeää hieronta on Salmisen mukaan harrastaville koirille, joiden keho joutuu koetukselle.

Esimerkiksi agilityssa tulee paljon nopeita käännöksiä, pysähdyksiä ja räjähtäviä lähtöjä. Tokossa koirien niska-alueelle syntyy helposti jumeja, kun koira seuraa ohjaajaa pää kääntyneenä aina samaan suuntaan. Metsästyskoirat taas rymistelevät maastossa into piukassa.

– Myös tavallisia kotikoiria pitää hieroa. Monta kertaa pahiten jumissa ovat juuri sellaiset koirat, joiden kanssa ei harrasteta säännöllisesti mitään. Ihan sama juttu kuin ihmisilläkin, Salminen vertaa.

Häntä kertoo paljonEnnen hieronnan aloittamista Salminen antaa koiran juosta pihallaan. Hän tarkkailee, miten koira liikkuu ja erityisesti miten sen häntä käyttäytyy.

– Tiedän jo sen perusteella aika hyvin, minkälaisessa kunnossa koira on.

Koirien hieronnassa ei tarvitse käyttää Salmisen mukaan juurikaan voimaa, vaan kyseessä on tekniikkalaji. Pahasti jumissa oleviin lihaksiin Salminen käyttää usein hieromisen sijaan laserhoitoa, joka kiihdyttää mikroverenkiertoa ja edistää kudoksen paranemista.

Kaikki koirat eivät pidä hieromisesta. Sen takia Salminen toivoo, että omistaja olisi hieronnan aikana paikalla rauhoittelemassa koiraa. Samalla hän pystyy osoittamaan omistajalle kipeät kohdat ja neuvomaan, miten niitä voi käsitellä.

– Vaikka koira ei tykkäisi hieronnasta, kolmannella kerralla se yleensä tulee itse tähän ja heittäytyy maate. Koira ymmärtää, että hieronta helpottaa oloa.