Koronatilanne ei hellitä – 8,5 prosenttia kaarinalaisista on sairastanut koronan

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä. 19.1.2022 lehdestä eteenpäin kaikkia oireilevia ei enää ole testattu.

Kaarinan koronaepidemiassa ei edelleenkään näy valoa tunnelin päässä. Uusia tartuntoja on yhä erittäin paljon. Näytteenotto ja yhteydenotot koronan vuoksi kuormittavat terveyskeskusta, ja henkilökuntaa on paljon poissa sairauslomilla, kuten muissakin kunnissa.

– Tilanne ei näytä yhtään paremmalta kuin aiemmin. Työmme menee lähinnä tulipalojen sammuttelemiseen. Esimerkiksi jäljitysjono kasvaa kasvamistaan, toteaa Kaarinan johtava ylilääkäri Antti Sandén.

Hän ei vielä pysty arvioimaan, ollaanko Kaarinassa nyt pahimmassa epidemiahuipussa vai onko se vasta tulossa.

Terveyskeskuksen kaikki toiminnot ovat vajaateholla. Toisaalta kaarinalaiset sairastavat koronaviruksen pääasiassa lievänä.

Mikäli oma koronarokotussarja on vielä vajaa, se kannattaa käydä pian täydentämässä. Vielä tällä ja ensi viikolla on monipuolisesti saatavilla rokotusaikoja, mutta sen jälkeen tarjottavia aikoja rajoitetaan.

– Kysyntä on alkanut hiipua, joten laitamme resurssit muualle, Sandén perustelee.

Viime Kaarina-lehden jälkeen 318 kaarinalaiselta tuli positiivinen tulos virallisessa koronanäytteenotossa.

Yhteensä Kaarinassa on koko epidemian aikana tilastoitu 3003 koronatartuntaa. Käytännössä 8,5 prosenttia kaarinalaisista on nyt sairastanut virallisesti koronan.

Terveyskeskuksen näytteenottoa tarjotaan Kaarinassa vain riskiryhmäläisille, sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle sekä raskaana oleville. Muiden tulisi ostaa itse kotitesti ja positiivisen tuloksen tullen välttää vapaaehtoisesti sosiaalisia kontakteja. Käytännössä kuitenkin suurin osa käy yhä virallisissa testeissä, yleensä todistuksen saamiseksi sairauslomia ja koronapassia varten.

– Tämä ei ole järkevää terveydenhuollon resurssien käyttöä, kritisoi Sandén.

Viimeinen pop up -rokotuspäivä Oskarintalolla eli vanhalla virastotalolla keskiviikkona 9.2. klo 9–15.30. Paikalta saa sekä ensimmäisiä, toisia että kolmansia rokotuksia. 5–11-vuotiaiden rokotukset vain ajanvarauksella.

Ilmaantuvuusluvut

  • Turku 1356
  • Kaarina 1521
  • Lieto 1106
  • Paimio 871
  • Parainen 530
  • Ilmaantuvuusluku tarkoittaa kunnan koronatapausten määrää suhteessa sataatuhatta asukasta kohti viimeisen kahden viikon keskiarvon mukaan. Luvut ovat tiistailta 8.2.

Koronarokotukset Kaarinassa

  • 82 % kaikista kaarinalaisista on ottanut 1. rokotuksen (ei muutosta)
  • 77 % on ottanut 2. rokotuksen (osuus kasvoi viikossa yhdellä prosenttiyksiköllä)
  • 47 % on ottanut 3. rokotuksen (osuus kasvoi viikossa neljällä prosenttiyksiköllä)