Lea Leiwon kolumni: Uskallatko auttaa?

0

”Osaatko auttaa”? Tätä kysytään, kun jotain sattuu, kun joku loukkaa itsensä tai saa sairauskohtauksen.

No, osaatko? Vai pitäisikö kysymys asettaakin, että uskallatko? Oletko ollut tilanteessa, jossa olisit toivonut osaavasi paremmin?

Punainen Risti tunnetaan ympäri maailman paitsi ihmisten auttamisesta, myös ensiaputaitojen opettamisesta. Suomessa ensiapukoulutusta on järjestetty yli sadan vuoden ajan. 1950-luvulla järjestettiin suuria massakoulutuksia ajatuksella, että ensiavun osaaminen on kansalaistaito, jopa elämäntaito. Tällä tavoin ajattelemme edelleen Punaisen Ristin Kaarinan osastossa.

Ensiapuohjeet ja auttamismenetelmät muuttuvat jatkuvasti, kun tietoa saadaan lisää ja hoitovälineet kehittyvät. Hyvätkin taidot vaativat jatkuvaa kertaamista ja päivittämistä.

Ensiaputaitoja kannattaa opiskella, sillä onnettomuustilanteessa tai sairauskohtauksen yllättäessä ei voi enää opetella. Vakavimmillaan toisen ihmisen henki on tavallisen lähimmäisen toiminnan varassa.

Punaisen Ristin Kaarinan osastossa aloittaa uusi ensiapuryhmä tämän kevään aikana, kunhan koronasta selvitään. Harjoittelemme esimerkiksi apua tarvitsevan kohtaamista, verenvuotojen tyrehdyttämistä ja haavojen sitomista, myrkytyksen saaneen ensiapua, tajuttoman tunnistamista ja ensiapua, sairauskohtauksen saaneen auttamista sekä elvytystä defibrillaattorin kanssa.

Ensiapuryhmää voi pitää harrastuksena kuten mitä tahansa muutakin. Voi käydä hyvässä porukassa säännöllisesti ja oppia samalla arjen taitoja, tai mukaan voi tulla tavoitteena kehittyä ammattimaisesti ensiavussa. Pystymme ohjaamaan halukkaita myös tälle kehittymispolulle. Harrastus sopii kaiken ikäisille.

Kaarinan osaston ensiapuryhmällä on pitkä historia. Ryhmiä on toiminut alueella useilla vuosikymmenillä. Parhaimmillaan Kaarinan alueella on ollut kolme Punaisen Ristin ensiapuryhmää, jotka ovat jopa kilpailleet osaamisessa Varsinais-Suomessa ja valtakunnallisesti.

Tule mukaan! Tavoitteenamme on aloittaa viimeistään maaliskuussa, jos koronatilanne on helpottanut. Ilmoitamme asiasta paikallislehdissä sekä verkossa ja sosiaalisessa mediassa SPR Kaarinan osaston sivuilla.

Lea Leiwo

SPR, Kaarinan osasto