Mäenlaskua Kuusistossa, lumiukkoja Littoisissa ja tuhkaristi otsaan Piikkiössä

0
Arkistokuva mäenlaskusta vuoden takaa. Terttu Rintala oli pulkkamäessä Niklas-lapsenlapsen kanssa. Lukijan kuva.

Tulevana sunnuntaina on laskiaissunnuntai ja tiistaina laskiaistiistai. Käytännössä kyseessä on 600-luvulta periytyvä karnevaali, jolla on juhlittu pääsiäistä edeltävän paaston alkamista. Nykyiset suomalaiset laskiaisperinteet, kuten mäenlasku, hernekeitto ja laskiaispulla, ovat yhdistelmä kristillisiä ja vielä vanhempia pakanallisia tapoja.

Kaarinassa laskiaista päästään pitkästä aikaa viettämään muidenkin kuin perhepiirin kanssa. Kuusiston kanttorilassa on laskiaissunnuntaina Kaarinan seurakunnan järjestämä perhetapahtuma, jossa voi käydä pulkkailemassa, hiihtämässä pellolla sekä syömässä laskiaispullaa ja makkaraa.

Littoisten hiekkarannalta taas löytyy samana päivänä Kaarinan Kulkijoiden ja Metsämörriohjaajien Lumiukkorieha, jossa rakennetaan yhdessä lumiukkoja ja syödään lettuja ja makkaraa. Lisäksi rannalta löytyy lähiviikkojen ajan omatoimiset Kaarinan Kulkijoiden lumiukkopolku sekä MLL:n Menninkäisen metsämysteerirata.

Tuhkakeskiviikkona eli paaston ensimmäisenä päivänä järjestetään puolestaan Piikkiön kirkossa ehtoolliskirkko. Kirkossa saa halutessaan tuhkamerkin otsaan merkiksi paaston aloittamisesta. Tapa on vanha ja yleistynyt viime aikoina Suomessa uudelleen.

Laskiaisen ja pääsiäisen välisenä paaston aikana ei yleensä syöty lihaa. Nykyään paastotaan esimerkiksi makeista herkuista tai sosiaalisesta mediasta. Yleinen on myös ekopaasto, jolloin vältetään epäympäristöystävällisiä tekoja. Joka tapauksessa laskiaisen ja pääsiäisen välisen paaston avulla on tavoiteltu elämän yksinkertaistamista ja olennaiseen keskittymistä.

Kuusiston laskiaisrieha 27.2. kello 11–15 Kuusiston kirkolla. Lumiukkorieha Littoisten hiekkarannalla 27.2. klo 12–16. Tuhkakeskiviikon ehtoolliskirkko 2.3. Piikkiön kirkossa kello 18.