Mielipitei: Kunnan vaakuna pelinappulan roolissa

0

Kaarinan ja Piikkiön kuntaliitos toteutui vuonna 2009. Tällöin päätösvaltaa kuntaliitossopimuksen hyväksymisessä käytti kaksi osapuolta – Kaarinan ja Piikkiön kunnanvaltuustot. Molemmilla valtuustoilla oli kuntien asukasmääristä riippumatta yksi ääni käytössään eli molemmat voivat joko hyväksyä tai hylätä laaditun liitossopimuksen. Liitossopimuksessa sovittavia asioita oli lukuisia, joista yksi niistä oli kunnan nimi sekä käytettävä vaakuna. Nimeksi päätettiin Kaarina ja käyttöön päätettiin ottaa kahdesta perinteisestä vaakunasta Piikkiön kunnan vaakuna.

Nyt kirstunvartijapuolueena tunnetun kokoomuksen tekemä populistinen valtuustoaloite tuottaa jo sellaisenaan kaupungille lisää kustannuksia sekä työtä, kun valtuustoaloitteen mukaan tulee aloittaa selvitystyö kustannusten määrittelemiseksi vaakunan vaihtamiseksi takaisin Kaarinan entiseen vaakunaan. Jos tällaiseen päädytään, kustannuksia tulisi roimasti lisää, kun uudet vaakunat teetettäisiin ja vaihdettaisiin kaikkiin kiinteistöihin, painomateriaalit uusittaisiin ja niin edelleen. Kokoomus ei ilmeisesti löydä verorahoille parempaa kohdetta? Itse käyttäisin nuo varat esimerkiksi vanhuspalveluihin, varhaiskasvatukseen sekä katujen parempaan talvikunnossapitoon.

Vaakunan merkitys on symbolinen, mutta tässä tapauksessa se on myös yksi sopimuksen kohta, josta on yhdessä sovittu. Jos kokoomus haluaa nyt rikkoa kuntaliitossopimuksen, avataanko tuo sopimus jokaiselta osin ja aletaan selvittämään esimerkiksi nimen muuttamista tai muita sopimuksessa sovittuja asioita? Politiikassa on ollut tapana pitää kiinni yhdessä sovituista asioista, toivottavasti näin on myös tulevaisuudessa.

Kimmo Hollmén

Kaarinan Keskusta ry, pj.