Mielipitei: Laita nastakengät jalkaan

0

Asuin nuorena Ranskassa. Talvella siellä oli kylmänkalseaa ja kosteaa. Silloin naureskelin pariisilaisille, jotka eivät lisänneet suinkaan ulkona vaatteita, vaan juoksivat bistrosta toiseen pysyäkseen lämpiminä. Itsellä oli suomalaiseen tapaan paksu takki, pipo ja käsineet.

Ajattelin, että kyllä me suomalaiset sentään olemme käytännöllistä porukkaa. Nyt alkaa pikkuhiljaa karista usko järkevästä talvipukeutumisestamme, kun jatkuvasti valitetaan teitten hoidosta ja kävelemisen vaikeudesta jäisillä kaduilla. Aurakuskit haukutaan päivittäin pystyyn, kaupunki ei tee mitään, sepelin murustakaan ei löydy juuri mistään.

Suomi on edelleenkin arktinen maa, eivätkä aurakuskit pysty taikomaan meille Kanariansaarten ilmastoa, vaikka kuinka haluaisivat. Miten siis pysyä pystyssä jäisillä kaduilla jatkuvasti vaihtuvan talvikelin tiimellyksessä? Ei ainakaan kesälenkkareilla, tavallisilla kävelykengillä tai kumisaappailla, joita näkee päivittäin ihmisillä. Nastakengät ovat ainoa ja paras keino pysyä pystyssä näillä keleillä. Niitä on kaupoissa joka lähtöön.

Luultavasti et ajaisi näillä jäisillä teilläkään kesärenkailla. Miksi sitten ajattelet pysyväsi pystyssä sileäpohjaisilla kengillä?

Vanhustyön puolella sijaistaessani olen kysynyt ikäihmisiltä, miksi he eivät käytä nastakenkiä tai kaupungin ilmaiseksi tarjoamia irtonastaremmejä. Vastaus on ollut ymmärrettävästi, että he eivät saa nastaremmejä laitettua kenkiin itse ja nastakengät ovat kalliita. Niin ovat, mutta lonkka- tai säärimurtuma tulee huomattavasti kalliimmaksi ja kivuliaammaksi. Voisitteko te vanhusten omaiset ostaa lahjaksi ne nastakengät heille, niin säästyttäisiin paremmin ikäihmisten kaatumisilta ulkona?

Onneksi ollaan menossa kevättä kohti ja aurinko sulattaa jääkerrokset. Naristaan sitten taas jostain muista aiheista, vaikkapa siitä, kuinka paljon meillä on kaduilla sepeliä ja koska ne kuskit oikein poistavat sen.

Maija Huhti