Niklas Friman nousi tuntemattomuudesta olympiavoittajaksi – ”Uskomattomalta tuntuu!”

0
Kultatuuletusta! Kuva pukukopista Niklas Frimanista heti finaalin jälkeen, kun mitalit oli Pekingissä saatu kaulaan.

Sunnuntaina aamulla Suomi voitti ensimmäistä kertaa jääkiekon olympiakultaa. Maanantaina lumipyryssä Helsingin Olympiastadionin kultajuhliin asteli myös Niklas Friman, joka vietti nuoruutensa Kaarinassa.

28-vuotias Niklas on nykyään helsinkiläinen, mutta Kaarinass asuu esimerkiksi edelleen hänen isänsä, Kari-Pekka Friman, joka pelasi itse aiemmin SM-liigassa ja tunnetaan nykyään kokoomuksen Kaarinan kunnallisjärjestön puheenjohtajana. Niklaksen äidinäiti Paula Mäkinen taas on Kaarinan Senioreiden puheenjohtaja.

Kaarina-lehti tavoitti Niklaksen puhelimeen maanantaina, kun hän oli juuri astunut lentokoneesta Suomeen.

– Aivan uskomattomalta tuntuu! hän kommentoi.

– Ihana huomata, miten paljon iloa näkyy nyt ihmisten silmissä. Kyllä tämä herkistää kaikki. Tavoite oli alusta saakka kristallinkirkkaana, hienosti tehtiin töitä sitä kohti ja pysti on upea palkinto!

Oma ruutu ylpeydellä

Voimakkaimpana kokemuksena Niklas Frimanille on jäänyt koko kisasta tunne porukan henkisestä vahvuudesta.

– Kanttia tähän vaadittiin, ja porukka hitsautui nopeasti yhteen.

Hän kehuu sitä, että pelit oli selkeästi roolitettu: jokainen hoiti ylpeydellä oman ruutunsa ja luotti toistenkin hoitavan. Hän itse koki onnistuneensa parhaiten juuri siinä, että täytti oman ruutunsa ja roolinsa.

Niklas Friman luonnehtii, että voitto saatiin loistavista kiekkovastustajista. Pahimmat paikat koko kisassa olivat Slovakiaa ja Ruotsia vastaan.

Olympialaisiin osallistuminen koronarajoitusten keskellä oli hänen kokemansa mukaan ”aikamoinen rypistys”.

Kiina, jossa olympialaiset pidettiin, on herättänyt länsimaissa närää ihmisoikeuksia polkevien käytäntöjensä vuoksi, mutta Niklas ei kohdannut Kiinan varjopuolia.

– Olimme niin tiukassa kuplassa, että emme juuri muita nähneet.

Opiskelija­mentaliteetilla

Valtakunnallisissa lehdissä Niklas Frimania on tituleerattu tuntemattomimmaksi jääkiekon olympiajoukkueen jäseneksi. Mitähän hänestä kannattaisi tietää?

– Jaa-a! No, ainakaan en enää ole niin tuntematon, Niklas nauraa.

Häntä on kutsuttu myös late bloomeriksi, myöhäisherännäiseksi. Hän on kulkenut jääkiekon huipulle tavallista pidemmän tien.

– Opiskelijamentaliteetilla olen aina mennyt. Haluan oppia itse ja opettaa muita samaan aikaan.

Friman opiskelee parhaillaan Turun kauppakorkeakoulussa taloustiedettä. Iltalehti arvioi, että hän olisi leijonista ainoa yliopistossa opiskeleva.

Kuka Niklas Friman?

  • Jääkiekkopuolustaja ja tuore olympiavoittaja, joka pelaa KHL-joukkue Jokereissa. Pelannut myös hyökkääjänä.
  • Alakoulu Hovirinnan koulussa, yläkoulu Kupittaan koulun urheilulinjalla, lukio Aurajoen urheilulukiossa.
  • Jääkiekossa kasvattajaseurat K67, TuTo ja TPS, liigaseurat TPS, JYP ja HPK, pelejä myös TuTossa ja Salon Kiekkohaissa. Harrasti jalkapalloa Hovirinnan kyläjoukkueessa, KaaPossa ja TPS:ssä sekä salibandya West Coast Sheriffeissä.
  • B2-nuorten SM-kultaa 2010. B-nuorten SM-hopeaa 2011. Teki SM-liigadebyyttinsä kaudella 2011–2012. Liigan pronssi 2017, liigan mestaruus 2019. Vuoden 2021 MM-joukkueesta Friman putosi viimeisten joukossa. Olympiavoitto 2022.
  • Oikeakätinen, maila vasemmassa kädessä.