Pelastetaan ympäristöä muovilla – Hinta houkutteli Okartekin aiemmin ekovalintoihin, nykyään asiakkaat tahtovat suojella ilmastoa

0
Kierrätysrouhetta kauppojen maitopurkkikoreista sekä niistä tehty valmis maitokori. Muovi on huonosta maineestaan huolimatta yksi helpoimmin kierrätettäviä aineita, kertoo Kaarinassa sijaitsevan Okartekin toimitusjohtaja Jari Mäenranta, joka on itsekin kaarinalainen. Huonona puolena on, että muovin rouhiminen ja sulattaminen vaatii paljon sähköä.

Muoviämpäri kuuluu jokaiseen suomalaiseen kotiin. Jos uusi ämpäri pitäisi hankkia ja haluaisi ajatella ilmastoa, pitäisiköhän ostaa tavallinen ämpäri, biomuovinen, komposiitista vai kierrätysmuovista tehty?

– Ehdottomasti kierrätysmuovista tehty, vastaa Okartek Oy:n toimitusjohtaja Jari Mäenranta.

– Jos muovilaatu on samaa, muovin voi kierrättää uudelleen täysin uudenveroisiksi tuotteiksi. Vanhat muovituotteet rouhitaan rakeeksi, sulatetaan ja käytetään uudelleen, käytännössä loputtomiin.

Esimerkiksi meijereiden muoviset maitokorit kulkevat käytössä kymmenisen vuotta, ja kun ne ovat liian kuluneita ja vääntyneitä käyttöön, ne sulatetaan uusiksi maitokoreiksi.

Loputtomista uusiomahdollisuuksistaan huolimatta muovin ympäristömaine on kehno. Maatumaton muovi on aiheuttanut vakavaa roskaantumista, ja muovien pääraaka-aineena on uusiutumaton, fossiilinen öljy.

Toisaalta kun muovia korvataan muilla raaka-aineilla, riskinä on, että tuotteen hiilijalanjälki vain kasvaa, muistuttaa Mäenranta. Esimerkiksi yksi Okartekin keskeinen tuoteryhmä on autojen osat. Mikäli ne korvattaisiin metalleilla tai muilla aineilla, autojen paino kasvaisi, jolloin polttoaineen lisääntynyt kulutus tekisi helposti vihreän ajattelun tyhjäksi.

Maksaako eko enemmän?

Kaarinassa Krossissa sijaitseva Okartek on yksi Suomen suurimmista muovialan sopimusvalmistajista. Sillä ei ole omia tuotteita, mutta todennäköisesti olet pidellyt käsissäsi esimerkiksi lumikolaa tai kaljakoria, joiden muoviosat on valmistettu Kaarinassa. Okartek valmistaa osia monille suomalaisille brändiyrityksille.

Runsas vuosi sitten Okartek lähti mukaan kaupungin ja Valonian Kaarinan yritysten ilmastoteot -hankkeeseen.

– Saimme lisää tietoa, toisten yritysten käytännön esimerkkejä ja verkostoja, kuvaa Jari Mäenranta.

Tosin Okartekilla on jo tehty toistakymmentä vuotta ympäristöasioiden eteen töitä.

– Aiemmin syy oli enemmän hinta kuin ympäristö, Mäenranta naurahtaa.

Nyt on toisin. Asiakkaat arvostavat ekologisia tuotteita, ja yritykset vastaavat kysyntään.

Okartekilla on sertifikaatti, jolla se voi valmistaa muovia mänty- tai rypsiöljystä eli ilman fossiilisia aineksia. Lisäksi Okartekilla käytetään komposiittia, jossa muoviin on yhdistetty puukuitua ja sellua.

– Kaikki ovat nykyään kiinnostuneita ympäristötuotteista, mutta rajoittimena on se, mitä pystytään tarjoamaan ja minkä hintaista se on. Toisten bisnes kestää korkeamman hinnan, toisten ei.

Biomuovi on yleensä kalliimpaa kuin tavallinen. Komposiitti voi tapauskohtaisesti olla halvempaa tai kalliimpaa.

Kierrätysmuovin kanssa ei tarvitse miettiä kustannuksia: se on halvempaa kuin neitseellinen muovi. Ikävä kyllä sen kysyntä on suurempaa kuin tarjonta, vaikka kierrättämistä lisätään vauhdilla.

Jos eri muovilaadut menevät kierrättäessä sekaisin, tuloksena olevaa raetta pystyy kyllä hyödyntämään, mutta tarve on suurinta yhden muovilaadun rakeella. Sitä Okartek saa teollisuudelta ja kaupalta sekä omasta hukkamateriaalistaan. Kuluttajien kierrättämiä pakkausmuoveja käytetään vain harvoin Okartekilla.

Muovi on sähkösyöppö

Lähdetään kierrokselle Okartekin tuotantohalleihin.

Jylinä kaikuu vastaan, ja sulan muovin tuoksu. Isoissa saleissa robottivarsia kohoaa ja laskee isoissa saleissa, varren päässä liikkuvat laitteet nostavat valmiita muoviosia koneiden sisältä, luukkuja avautuu ja sulkeutuu, vipuja nousee ja laskee, liukuhihnat pudottelevat valmiita muoviosia laatikoihin.

Näkyy, miten syntyy lumikolia, maitolaatikoita, sähköautojen lataustolppien suojapleksejä, haravia, lattiankuivaimen kuivainosia, viemäriputkia – ja sitä, miten hukkamateriaalia erotellaan ja rouhitaan takaisin käyttöön.

Hiilijalanjälkeä ryhdytään Okartekilla lähiaikoina pienentämään ennen kaikkea puuttumalla näiden laitteiden energiankäyttöön.

– Tuotantomme syö sähköenergiaa. Muovia valmistetaan sulattamalla, ja siihen prosessiin tarvitaan paljon sähköä, Jari Mäenranta avaa.

Okartekilla tehdään vuoden 2021 tiedoista yrityksen hiilijalanjäljen laskelmia.

– Niiden perusteella asetamme tavoitearvot, miten vuosi vuodelta pienennämme hiilijalanjälkeä suhteessa liikevaihtoon, Mäenranta kertoo.

– Ihannetapauksessa kaiken rykäisisi kerralla kuntoon, mutta jonkun pitää uudet laitteet maksaa. Yksi kerrallaan vaihdamme laitteita energiatehokkaampiin ja hukkaenergiaa hyödyntäviin.

Laskelmat kannattaa suhteuttaa nimenomaan liikevaihtoon, jotta ilmastoteot eivät alkaisi jarruttaa yritysten kasvua.

Okartek on ollut Krossissa nelisenkymmentä vuotta. Alun perin se oli muutaman henkilön perheyritys. Sittemmin Okartek on samalla tontilla laajentunut yli 6000 neliön kokoiseksi ja sadan työntekijän yritykseksi, joka kasvaa yhä.