Sanna Vauranojasta täyspäiväinen poliitikko – Ehdolla aluehallituksen puheenjohtajaksi

0
Sanna Vauranoja. Kuva lokakuulta.

Piikkiöläinen Sanna Vauranoja on nousemassa uuden hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtajaksi. Varsinais-Suomen kokoomus nimesi Vauranojan puheenjohtajaehdokkaakseen sunnuntai-iltana.

Aluevaltuuston täytyy vielä hyväksyä valinta ensimmäisessä kokouksessaan maaliskuussa.

Hallituksen puheenjohtajan paikka on siis vaalit voittaneella kokoomuksella, ensimmäinen varapuheenjohtajuus keskustalla ja toinen SDP:llä.

Hallituksen puheenjohtaja työskentelee täysipäiväisesti, ja hänelle maksetaan luottamustoimesta palkkaa. Vauranojasta tulee siis hyvinvointialueen ensimmäinen täyspäiväinen poliitikko, ja hän on jäämässä puheenjohtajakauden ajaksi työvapaalle tehtävästään Turun ammattikorkeakoulun lehtorina.

Hallituksen kaksi varapuheenjohtajaa työskentelevät osa-aikaisina.

Maanantaina puhelimitse tavoitettu Vauranoja sanoo arvostavansa puheenjohtajana tiedolla johtamista, tiivistä yhteistyötä eri sektoreiden välillä sekä uskallusta lähteä luomaan täysin uudenlaisia toimintatapoja. Palvelujen leikkaamisen sijaan hän halua puhua palvelujen parantamisesta, vaikka priorisointia ja arvovalintoja joudutaankin varmasti tekemään.

– Uudistuksen tavoite on minusta selkeä. Tehtävämme on järjestää toimivat palvelut jokaiselle varsinaissuomalaiselle ja turvata terve talous. Miten se tehdään, sitä me ryhdymme ratkomaan tiiviissä yhteistyössä aluevaltuutettujen, hallituksen ja viranhaltijoiden kanssa, hän sanoo.

– Haluaisin saada ihmiset innostumaan siitä, että olemme tekemässä nyt uutta. Parhaimmillaan tästä voi tulla jotakin todella hienoa. Toivon, että ihmiset sanovat viiden vuoden päästä, että emme haluaisi palata enää vanhaan, hän jatkaa.

Kaikkiaan aluehallituksessa on 15 paikkaa, joista neljä kokoomuksella, kolme SDP:llä sekä keskustalla, kaksi vasemmistoliitolla sekä yksi paikka perussuomalaisilla, vihreillä ja RKP:llä kullakin.

Aluevaltuustolle demaripuheenjohtaja


Valtuustoryhmät pääsivät viime viikolla yhteisymmärrykseen myös aluevaltuuston ja lautakuntien paikkajaosta.

Aluevaaleissa toiseksi eniten ääniä saanut SDP johtaa valtuuston puhetta.

Lasten ja nuorten lautakunnan puheenjohtajuus on menossa vasemmistoliitolle, työikäisten lautakunta kokoomukselle ja ikääntyneiden lautakunta keskustalle.

Pelastuslautakunnan johtoon tulee SDP ja ruotsinkielisten palveluiden lautakuntaan RKP. Tarkastuslautakuntaa johtaa perussuomalaiset sekä Tulevaisuuden, tutkimuksen ja osaamisen neuvottelukuntaa kokoomus.

Aluevaltuustoryhmien neuvotteluja jatketaan perjantaina 18. helmikuuta.