Tavallista enemmän susihavaintoja Kaarinassa tänä talvena – ”Ei näistä kannata isosti sätkyillä”

0
Jouni Marttila nappasi viime viikolla kuvan tassunjäljistä hiihtoreissulla Kuusistonsalmessa Munkkeholman edustalla. Hän arveli jälkiä suden jättämiksi.

Moni kaarinalainen on raportoinut sosiaalisessa mediassa nähneensä viime aikoina susia Kaarinassa. Havaintoja on tullut Kuusistosta ja Littoisista, ja viime viikolla moni näki kahden suden jolkottelevan jäällä Kuusistonsalmessa ja pistäytyvän Rauhalinnansaaressa.

Usein susihavainnot osoittautuvat joksikin muuksi eläimeksi, ja tähän vuodenaikaan aurinko ja sade suurentavat esimerkiksi ketun tassunjäljet valtaviksi. Turun seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja ja petoyhdyshenkilö Ilkka Leino kuitenkin vahvistaa, että Kaarinassa on käynyt susia.

– Kyllä Kaarinasta on varmoja havaintoja.

Sudet liikkuvat pitkiä matkoja, joten on mahdollista, että samat yksilöt on huomattu eri puolilla Kaarinaa ja naapurikunnissa.

Nuoret sudet etsivät uutta laumaa

Kaarinassa nähdyt sudet ovat todennäköisesti nuoria susia, jotka ovat lähteneet laumasta hakemaan tulevaisuuttaan ja uutta laumaa, johon liittyä.

– Tämä on luonnon tapa levittää geenejä, jotta sukusiitosta ei syntyisi. Jos ne löytävät sopivan parin, saattavat ne perustaa omankin lauman, Ilkka Leino kertoo.

– Havaintoja on tänä vuonna ollut tavallista enemmän, mutta ei ihmisten silti kannata nyt isosti sätkyillä. Ne ovat täällä vain läpikulkumatkalla, eikä tällä seudulla ole ollut yksilöitä, jotka käyttäytyisivät aggressiivisesti ihmisiä kohtaan.

Päivässä sudet voivat kulkea kymmeniä kilometrejä. Matka taittuu talvella helposti jäitä pitkin.

Kaarinassa liian rauhatonta sudelle

Lähimmät pysyvät susilaumat ovat Mynämäessä ja Pöytyällä. Niiden sudet poikkeavat silloin tällöin etelämmäs ja saattavat yöpyäkin täällä, mutta Leinon mukaan susi ei pysyvästi asetu Kaarinaan.

– Kaarinassa ei ole tarpeeksi isoja metsiä, jotta susi hyväksyisi ne pesimäpaikoiksi ja saalista olisi riittävästi tarjolla. Sudet ovat hyvin tarkkoja pesimisestään, ne tarvitsevat rauhaa eivätkä tee pesää mihin tahansa mäkeen.

Mikäli suden kohtaa luonnossa, sitä voi karkottaa äänellä. Muutoin kannattaa käyttäytyä rauhallisesti. Pakoon juokseminen voi laukaista suden saalistusvietin, joskin Leino pitää tätä harvinaisena mahdollisuutena.

– Kyllä sudet ihmistä kunnioittavat, eivät ne ole ihmisen perässä liikkeellä. Kauriit ja peurat ovat niiden vakiosaalista.

Varsinais-Suomeen on haettu sudenkaatolupia, mutta jahti seisoo parhaillaan luvista tehtyjen valitusten vuoksi.