Uutisten viikko: Miten toimittajien työ on muuttunut 30 vuodessa?

0
Tältä Kaarina-lehden kansi näytti 30 vuotta sitten, helmikuun alussa 1992.

Miten toimittajien työ on muuttunut viimeisen 30 vuoden aikana?

Kaarinan Yrittäjät

Toimitus vastaa: Toimittajien työympäristö ja -välineet ovat mullistuneet melkoisesti tänä aikana.

1990-luvulla vielä valokuvattiin filmikameroilla, toimituksissa oli omia pimiöitä ja valokuvien kehittämisessä meni aikaa. Sosiaalista mediaa, sähköpostia tai Googlen tapaisia hakukoneita ei ollut. Kaikki tieto, kuten henkilöiden nimet, olivat haastattelujen ja puhelinluetteloiden kaltaisten oppaiden varassa.

Lehdet koottiin paperisena palapelinä tekstipaloista ja kuvatulosteista liimaamalla ja leikkaamalla. Sivut kuljetettiin autolla painotaloon. Nykyään lehti kootaan tietokoneella taitto-ohjelmassa ja se lähtee painoon yhdellä klikkauksella. Lehden verkkosivuilla toimittajat suoltavat tekstiä lähes suoraan lukijan käyttämään laitteeseen.

Tekniikka on tehnyt työstä aikaan ja paikkaan sitoutumatonta. Tiedonhankinta on nopeutunut, kun ihmiset ovat tavoitettavissa milloin vain ja mistä tahansa. Tiedon tarkistaminen on nykyään helppoa.

Toisaalta verkon ilmaismateriaali ja sosiaalinen media on vakava kilpailija perinteiselle medialle. Jotta lehtiartikkeli saisi nykyään lukijoita, sen on erottauduttava muun valtavan tarjonnan joukosta. Monia niistä aiheista, joita 1990-luvulla julkaistiin lehdessä, ei enää kannata laittaa lehteen, sillä tieto on ehtinyt saavuttaa lukijat ennen Kaarina-lehden ilmestymistä.

Toisaalta perustaltaan toimittajan työ on samaa kuin aina ennenkin: yleisölle kerrotaan, mikä ympärillä muuttuu.

Kaarina-lehti tarjosi mahdollisuuden kysyä Uutisten viikolla lehdenteosta. Kysymyksiä ja palautetta voi jatkossakin lähettää lehdelle, esimerkiksi täältä.