23 kiinteistöä siirtyy Kaarinassa hyvinvointialueelle

0
Kaarinan omistamat sote-kiinteistöt ovat Heidi Pajun mukaan suurelta osin hyvässä tai vähintään tyydyttävässä kunnossa. Isoimmat remontit kohdistuvat Kaarinakotiin ja pääterveysasemaan. Arkistokuva Kaarinakodista.

Kaarinassa on 23 sote-kiinteistöä, jotka siirtyvät ensi vuoden alussa hyvinvointialueen hallintaan. Varsinaisten rakennusten lisäksi ympäri kaupunkia on soten hallinnoimia tiloja esimerkiksi kouluilla ja muissa rakennuksissa.

Huoneistoalana laskettuna Kaarinassa on sote- ja pelastustoimen tiloja yhteensä 32 000 neliötä 60 eri kohteessa.

Kaarina omistaa tila- ja ravintolapalveluiden palvelupäällikkö Heidi Pajun mukaan suurimman osan sote-kiinteistöistä itse.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue on pyytänyt kunnilta selvitystä sote-kiinteistöistä helmikuun loppuun mennessä. Kaikki nykyiset sote-kiinteistöt siirtyvät hyvinvointialueen hallintaan vuokrasopimuksella, joka on voimassa vähintään vuoden 2025 loppuun asti. Sen jälkeen vuokrasopimusta on mahdollista jatkaa yhdellä optiovuodella.

Kaupunki vuokraa tilat hyvinvointialueelle, mutta kiinteistöjen kunnossapito ja kiinteistönhoito säilyvät kaupungin vastuulla vuokrakauden ajan.

Se, mitä toimitiloille tapahtuu vuoden 2025 jälkeen, selviää Pajun mukaan siirtymäkauden aikana. Kaikille sote-kiinteistöille ei välttämättä ole käyttöä jatkossa.

Kaarinakotia ja terveyskeskusta korjataan


Valtakunnallisesti keskustelua on herättänyt sote-kiinteistöjen kunto. Sote-uudistuksen venyminen sai kunnat lykkäämään remontteja. Tilastokeskuksen mukaan tuhannet sote-kiinteistöt ovat peruskorjausiässä, eikä muutamaksi vuodeksi tehty vuokrasopimus innosta kuntia ryhtymään massiivisiin peruskorjaushankkeisiin.

Kaarinan omistamat sote-kiinteistöt ovat Pajun mukaan suurelta osin hyvässä tai vähintään tyydyttävässä kunnossa. Kuntoluokituksessa runsaat 60 prosenttia rakennuksista sai edellä mainitun arvosanan. Isoimmat remontit kohdistuvat hänen mukaansa pääterveysasemaan ja Kaarinakotiin.

– Kaarinan terveyskeskus on tyydyttävässä kunnossa, ja siellä tehdään lähinnä tilamuutoksia. Kaarinakoti on välttävässä kunnossa, ja sinne on suunniteltu taloteknisiä peruskorjauksia. Nämä toteutetaan 0–3 vuoden sisällä, Paju kertoo.