”Abeilla on Kaarinassa ensimmäisenkin vuoden opintoja rästissä”

0
Ylioppilaskirjoitukset ovat käynnissä maaliskuun loppuun saakka. Korona-aika on vaikuttanut erityisesti nyt kirjoittavien abien lukio-opintoihin.

Jo yli kaksi vuotta kestänyt koronapandemia on vaikuttanut nykyisten lukiolaisten opintomenestykseen heikentävästi, kertoo Kaarinan lukion opinto-ohjaaja Sami Leivo.

– On se selkeästi vaikuttanut, ja eniten siitä ovat kärsineet nyt tänä vuonna valmistuvat opiskelijat. Monella on opintoja rästissä jo ensimmäiseltä vuodelta saakka, ja niitä on yritetty paikata kovinkin toimenpitein, että heidät ylipäätänsä saadaan valmistumaan, Leivo kertoo.

Tänä keväänä valmistuvat ylioppilaat ovat pääasiassa aloittaneet lukion vuoden 2019 syksyllä. He ehtivät käydä lukiota runsaan puolen vuoden ajan ennen kuin koronapandemia alkoi Suomessa maaliskuussa 2020 ja lukiolaiset jäivät etäopetukseen.

Erityisesti etäopetus on vaikuttanut Leivon mukaan siihen, että opintoja on jäänyt monella rästiin.

– Kymmenen prosenttia opiskelijoista on nyt tilanteessa, että joitakin opintoja on rästissä ja tämän takia valmistumisen kanssa on vaikeuksia, Leivo kertoo.

Lukio käydään nyt neljässä vuodessa

Korona-aika on näkynyt lukiossa myös siten, että lukio suoritetaan nyt entistä useammin kolmen vuoden sijaan neljässä vuodessa.

– Aiemmin on mennyt ennen kaikkea niin, että opiskelija on lipunut tekemään opinnot neljään vuoteen sitä mukaa kun on huomattu, ettei ehdi suorittaa kaikkea kolmessa vuodessa. Vuodesta 2020 saakka on näkynyt aiempaa selkeämmin se, että jo alun perin päätetään, että lukio suoritetaan neljään vuoteen, Sami Leivo kertoo.

Hänen mukaansa opiskeluvaikeudet voivat heijastella vielä jatko-opintoihin hakiessakin. Jos opiskelutaidot ovat hukassa lukioaikana, voi olla hankalaa ajatella tulevia jatko-opintoja.

– Sellaista näköalattomuutta jatko-opintojen suhteen varmasti on, hän pohtii.

Yksi ikäluokka jäi välistä

Lukiolaiset ovat korona-aikana joutuneet tinkimään paitsi lähiopetuksesta, myös sosiaalisista suhteista ja juhlista, kun vanhojen tansseja ja penkkareita on peruttu ja siirretty.

– Ryhmäytyminen on ollut hankalaa, mutta sitäkin on yritetty järjestää, Sami Leivo sanoo.

Vuonna 2020 aloittaneille pyritään järjestämään vanhojen tanssit vielä toukokuussa, ja uudeksi penkkaripäiväksi on määrätty 1.4.

– Näitä juhlaperinteitä yritetään nyt kovasti elvyttää, mutta yksi ikäluokka siinä jäi välissä, kenelle näitä juhlia eri järjestetty, Leivo sanoo.

Vaikuttiko korona-aika lukio-opintoihisi?

 

Anni Pasanen, 1. vuoden opiskelija

– Koronatilanne ei ole vaikuttanut opintoihini oikeastaan. Maskeja täytyy käyttää, mutta se on ainoa asia, missä se näkyy.

Taika Selonen, abi

– Vaikutti siten, että noin puolet koko lukioajasta on ollut etäopiskelua, joka on ainakin minulla toiminut huonommin kuin lähiopetus. Vanhojen tanssit meillä pidettiin syksyllä ja penkkarit ovat 1.4., mutta sinne en pääse, koska aloitan työt.

Niilo Heikkinen, 1. vuoden opiskelija

– Maskeja on pitänyt käyttää, mutta muuten ei ole vaikuttanut. Meillä ei esimerkiksi ole ollut lukiossa etäopintoja. Yläasteella korona-aika vaikutti enemmän, kun oli etäkoulua. Pystyi paljon huonommin keskittymään, kun oli niin paljon houkutuksia olla koneella tai kännykällä tai katsoa telkkaria.

Emily Ardel, abi

– Oli se hankalaa. Etäkoulu huononsi selvästi opiskelumotivaatiota, ja se näkyi arvosanoissakin. Etäkoulussa oli paljon hankalampaa myös saada apua, ja erityisesti matematiikka oli vaikeaa.