Kaarina mukaan Turun kaupunkiseudun kuntayhtymään – Kulut pidetään ennallaan

0
Seutuyhteistyöjohtajana toimii Pekka Sundman Turusta. Arkistokuva.

Kaarina, Turku, Lieto, Raisio, Naantali ja Rusko ovat perustamassa yhteistä kuntayhtymää, jonka päämääränä on kehittää kokonaisuutena Turun kaupunkiseudun vetovoimaa ja kilpailukykyä sote-muutoksen jälkeen. Kuntayhtymän on tarkoitus pureutua erityisesti työllisyyspalveluihin, koulutuksen järjestämiseen, maahanmuuttoon, liikenteeseen, asumiseen, matkailuun, elinkeinopalveluihin, ilmastonmuutokseen ja Turun kaupunkiseudun edunvalvontaan.

Kuntien neuvottelijat hyväksyivät maaliskuun alussa alustavasti kuntayhtymän perussopimuksen, rahoitusmallin ja hallintosäännön. Asia kuitenkin vaatii vielä kunkin jäsenkunnan kunnanhallituksen ja -valtuuston hyväksynnän. Kuntayhtymän perustamista käsitellään kunnanhallituksissa ja -valtuustoissa huhtikuun aikana, ja kuntayhtymän toiminta voisi alkaa loppukesästä.

Toiminta aiotaan rahoittaa kuntien maksuosuuksilla, mutta päämääränä on, että nettovaikutus kuntien talouteen olisi vähäinen. Peruspääomana kukin kunta maksaisi kuntayhtymälle euron per kunnan asukas, ja seuraavina vuosina rahoitusta tarvitaan 1,5–2,6 euroa asukasta kohti. Valtaosa rahoituksesta menee yhteisten selvitysten hankkimiseen, joita tällä hetkellä kunnat rahoittavat pääasiassa yksin.

Esityksenä on, että seutuhallitukseen valitaan kunnanvaltuustojen ja kunnanhallitusten puheenjohtajat sekä Turusta pormestari ja kaksi apulaispormestaria.

Kuntayhtymään ei olla siirtämässä kuntien päätösvaltaa eikä kuntien järjestämisvastuulla olevia tehtäviä. Kuntayhtymän avulla toivotaan, että kaupunkiseutuyhteistyöhön liittyvät asiat päätetään yhteisten linjausten mukaisesti.

Näissä kunnissa on yhteensä 300 000 asukasta.