– Tämä homma lähti liikkeelle vähän varkain ja sitten lähtikin jo lapasesta, kaarinalainen Pia-Maria Niskala naurahtaa.
Hän viittaa virkattuihin laukkuihin, joita nököttää rivissä ja roikkuu telineessä kymmenittäin. Kaikki niistä ovat Niskalan sekä hänen ystävänsä Kirsi-Marja Salosen viimeisen vuoden aikana virkkaamia.
Niskala oli esittelemässä laukkujaan viime viikonloppuna Turun Messukeskuksessa järjestetyillä Turun Kädentaitomessuilla.
– Olemme matkailualalla, ja korona-aikana piti miettiä muuta tekemistä, joten aloimme tehdä näitä laukkuja, Niskala kertoo.
Laukut on virkattu kierrätyspuuvillasta ja ontelokuteesta, ja ne on nimetty Borsa-laukuiksi. Naiset myyvät laukkuja Niskalan matkayhtiö Paesista Oy:n nimissä.
– Olemme käyneet myymässä näitä pienemmissä tapahtumissa ja nyt näillä messuilla. Viime kesänä järjestin kotipihassani Lemunniemen rannassa myös pihakutsut, joissa myin laukkujani. Sellainen saattaa olla tulossa ensi kesänäkin, Niskala kertoo.
Kasseja on virkattu myös hyväntekeväisyyteen. Naiset virkkasivat Ukraina-kasseja, joiden tuotto ohjattiin kokonaisuudessaan SPR:n kautta Ukrainaan.
Sashiko ja kimapuko
Kädentaitomessuilla Kaarinaa edusti myös piikkiöläinen Almandiini-yritys, jonka yrittäjä Tiina Vesala tuo maahan japanilaisia kankaita.
– Japanilaisia kankaita ei Suomessa myy muut kuin minä, joten ne ovat olleet suosittuja, hän kertoo.
Japanilaisista käsitöistä myös sashiko-kirjonta on ollut suosittua viime vuosina Suomessa. Sashiko-kirjonnasta Vesalalla oli tarjolla valmiita kirjonnanaloituspakkauksia. Myös Taitoliitto on järjestänyt aiheesta kursseja muutamana viime vuonna.
Taitoliitolla oli messuilla myös oma näyttelyalueensa, jossa se esitteli kimapuko-spiraalipunontaa.
Yhtä aikaa Messukeskuksessa järjestettiin myös Taide- ja Antiikkimessut. Niiden yhteydessä oli Levymessut, Turun Rahan Päivä, Old Toy Swap -leikkikalumarkkinat sekä Turun Nukkekoti- ja Nukkemessut.