Koronapandemia pyörii taustalla sodan varjoissa – Kaarinassa enemmän tartuntoja asukasta kohti kuin Turussa

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä. 19.1.2022 lehdestä eteenpäin kaikkia oireilevia ei enää ole testattu.

Ukrainan sota on vienyt koronapandemian pois otsikoista, ja koronarajoitusten poistuminen on tuonut tunteen paluusta normaaliin elämään. Toisaalta esimerkiksi Kaarinassa koronavirustartuntoja on yhä hyvin paljon, asukasta kohti enemmän kuin Turussa. Miten koronavirukseen tällä hetkellä oikein kannattaisi suhtautua?

– Kyllähän koronapandemia pyörii taustalla koko ajan, ja edelleen kyseessä on yleisvaarallinen tartuntatauti. Toisaalta tautimuoto on tällä hetkellä lievä, joten sinällään ei tarvitse olla huolissaan, vastaa Kaarinan johtava ylilääkäri Antti Sandén.

– Eniten koronavirus vaikuttaa nyt siihen, että suuren infektiomäärän vuoksi sairauspoissaoloja on työpaikoilla paljon ja henkilöstön riittävyydestä on huolta.

Uusia koronatartuntoja tilastoitiin viime Kaarina-lehden julkaisun jälkeen 292. Määrä kasvoi kolmanneksella viikossa. Toisaalta viimeksi THL:n tilastoissa oli häiriöitä, joten nykyisissä luvuissa voi olla takautuvasti mukana aiempia tartuntoja.

THL on tilastoinut Kaarinasta yhteensä koko epidemian ajalta 4116 tartuntaa.

Kaarinan terveyskeskuksessa näytteenottomäärät ovat laskeneet ja koronakuormitus on yleisesti vähentynyt.

– Koronapuheluita tulee toki päivittäin mutta tällä hetkellä siedettävissä määrin, Sandén luonnehtii.

Omaa jännitystä terveyskeskuksessa aiheuttaa se, että Tehyllä ja SuPerilla on tällä hetkellä jyrkästi eri näkemykset sote-alan työehdoista. Uhatut työtaistelukeinot, kuten ylityökielto ja lakko, voivat tuottaa terveyskeskuksessa mutkia matkaan.

– Aika kaukana ovat liittojen ja kuntatyönantajien näkemykset olleet toisistaan, mutta ei meillä olla toimintoja vielä sulkemassa. Ylimääräisiä järjestelyjähän näistä tietenkin tulee.

Koronarokotuksia saa ajanvarauksella Kaarinan pääterveysasemalta. Aikoja on Sandénin mukaan hyvin tarjolla. Hän arvioi, että rokotusten kysyntä lähtee kasvamaan uudestaan vasta syksyllä.

– Aika moni nuorista ikäpolvista on koronaviruksen jo sairastanut, eikä pian taudin sairastamisen jälkeen anneta rokotteita, Sandén taustoittaa.

Koronarokotukset Kaarinassa

  • 83 % kaikista kaarinalaisista on ottanut 1. rokotuksen. Ei muutosta kahdessa viikossa.
  • 79 % on ottanut 2. rokotuksen. Ei muutosta kahdessa viikossa.
  • 53 % on ottanut 3. rokotuksen. Ei muutosta kahdessa viikossa.

Ilmaantuvuusluvut

  • Kaarina 1419
  • Lieto 1286
  • Turku 1191
  • Paimio 1045
  • Parainen 663

Ilmaantuvuusluku tarkoittaa kunnan koronatapausten määrää suhteessa sataatuhatta asukasta kohti viimeisen kahden viikon keskiarvon mukaan. Luvut ovat tiistailta 8.3.