Kuuluisat naiset, joista kukaan ei ole kuullut – Seuraavassa jännien naisten tietokirjassa myös Kaarina on mukana

0
– Teini-ikäisenä havahduin siihen, että hetkinen, historiakirjoissa ei kerrota naisista juuri lainkaan. Onpa omituista, että puoli ihmiskuntaa puuttuu, kertoo toimittaja ja historiaharrastaja Maria Pettersson. Historian jännistä naisista on tehty myös podcast Yle Areenaan.

Vuonna 2020 ilmestynyt tietokirja Historian jännät naiset esittelee vaikutusvaltaisten, historiallisten ja maailmaa muuttaneiden naisten tarinoita – naisten, joista ei nykyään juuri kukaan ole kuullut mitään.

– Joka kerta olen yllättynyt siitä, miten on mahdollista, että en ole tästä ja tästäkään henkilöstä saanut tietää mitään aiemmin. Olen harrastanut historiaa intohimoisesti lapsesta saakka, mutta siltikään en ollut kuullut, että esimerkiksi maailmanhistorian ensimmäinen nimeltä tunnettu kirjailija oli nainen tai että maailman ensimmäisen yliopiston perusti nainen, kertoo teoksen kirjoittanut Maria Pettersson.

– Sitäkään ei moni tiedä, että 1200-luvulla maailman suurinta koskaan olemassa ollutta valtakuntaa hallitsi naispariskunta. Heidän aikanaan mongolivaltakunta oli suurempi kuin Tsingis-kaanin aikana. Miksi näistä ei ole tehty leffoja ja elokuvasarjoja?

Nyt 37-vuotias Pettersson oli alkanut keräillä jännien historiallisten naisten kohtaloita muistiin jo lukiovuosina. Kolme vuotta sitten Journalisti-lehden päätoimittajana työskentelevä Pettersson ryhtyi kertomaan merkittävien naisten tarinoista Twitterissä. Twitteristit pyytelivät tarinoita kirjaksi, ja Pettersson käynnisti joukkorahoituskampanjan sen rahoittamiseksi.

Kampanjasta tuli Suomen historian toiseksi menestynein joukkorahoituskampanja. Ilmestyttyään Historian jännät naiset ampaisi Suomen toiseksi myydyimmäksi tietokirjaksi. Huomenna torstaina Pettersson tulee kertomaan jännistä naisista myös Kaarinaan.

Kun Historian jännät naiset tuli ulos, moni kyseli Petterssonilta, miksi siinä ei ole mukana suomalaisia naisia. Muutama kirjassa esitelty nainen oli korkeintaan käynyt Suomessa. Tuolloin hän vastasi haastattelussa, että mikäli hän koskaan päättää kirjoittaa toisen kirjan, se on sitten Suomalaiset jännät naiset.

Seuraava kirja on kuin onkin nyt tulossa.

– Sen kirjan naisista usea on joko syntynyt, asunut tai tehnyt jotain Kaarinassa, Pettersson muotoilee varovaisesti.

Enempää hän ei paljasta.

– Lisäinfoa uudesta kirjasta on tulossa myöhemmin maaliskuussa, hän lupaa.

Historian jännät naiset Kaarina-talossa 17.3. klo 18. Etukäteen ilmoittautumalla varmistat paikkasi: kaarina.fi/luennot.