Kuusiston kanttorilassa oli tarjolla jättikokoisia laskiaispullia ja pitkästä aikaa yhteisöllisyyttä

0
Mäessä punaisella pulkalla viipotti 3-vuotias Ankita Pohjaluoto äitinsä Sari Pohjaluodon kanssa. Punaisen pulkan kyytiläiset olivat tulleet tapahtumaan 2,5-vuotiaan Frans Vesterisen ja hänen äitinsä Mari Vesterisen kanssa. Ystävykset olivat ilahtuneita säästä ja siitä, että yhteisöllisiä tapahtumia taas järjestetään.

Viimeaikaiset tapahtumat ovat varjostaneet vuoden alkua. Laskiaissunnuntaina auringon paisteessa visertäneet linnut herättelivät kuitenkin toivoa ja keväistä tunnelmaa. Kuusistonkirkon kanttorilassa Kaarinan seurakunnan laskiaisriehaan kerääntyneet iloiset ihmiset muistuttivat siitä, että pahan vastapainona on hyvä. Hyvyys huokui hymyilevistä lapsista, kohtaamisista ja keskusteluista.

Keskustelua synnytti muun muassa Kosken leipomon valtavat laskiaispullat, jotka sisälsivät kermavaahtoa ja mantelimassaa tai hilloa. Laskiaisherkun nauttimista on aikanaan seurannut paasto pääsiäiseen saakka. Hernekeitto ja liharuoat, kuten makkara, jota tapahtumassa oli myös tarjolla, ovat myös kuuluneet paastoon laskeutumiseen.

Vauhdin huuma houkutteli lapset ja aikuiset pulkkamäkeen. Vanhan laskiaisperinteen mukaan pitkälle laskeminen merkitsi pitkää ja lujakortista pellavasatoa. Nyt pitkälle laskeminen merkitsi laskemisen intoa.

Laskiaisen mäenlaskuperinteeseen kuuluu myös pitkien pellavien huutelu, mutta tänä laskiaissunnuntaina huutelun sijaan mäestä kuului rupattelua ja kikattelua.

Teksti ja kuvat: Inka Salmi