Kysy Kaarinan hoitajavetoisesta mallista ja vaikuta

0

Kaarinan perusterveydenhuollon uusi, hoitajavetoinen malli on herättänyt kaarinalaisissa ryöpyn kysymyksiä. Kaupunki päättikin koota useimmin kysytyt kysymykset yhteen ja vastata niihin julkisesti huhtikuussa.

Kaupunki myös toivoo lisää kysymyksiä: niitä voi lähettää verkkolomakkeella 1.4. saakka. Samalla voi vaikuttaa siihen, miten mallia kehitetään jatkossa.

Uusi hoitajavetoinen malli otettiin Kaarinassa käyttöön kiireettömässä hoidossa maaliskuun alussa. Lääkäreiden työnkuva ei ole muuttunut, vaan he tekevät vastaanottotyötä kuten ennenkin. Lääkärille pääsee, jos hoitaja arvioi lääkärin vastaanoton parhaaksi hoitopoluksi.

Toisaalta käytännössä lääkärille on ollut vaikea päästä. Syynä ei ole ollut uusi hoitajamalli vaan koronatilanne ja lääkäripula.

Hoitajavetoisessa mallissa hoitaja kartoittaa asiakkaan tilanteen ja joko hoitaa hänet itse tai tarvittaessa ohjaa eteenpäin sille taholle, joka parhaiten pystyy auttamaan. Tämä taho voi olla lääkärin sijaan esimerkiksi fysioterapeutti, ikäihmisten palveluohjaaja tai mielenterveyshoitaja.

Mallin etuna on, että asiakkaan ei tarvitse itse tietää, mihin kaikkiin tahoihin hänen on otettava yhteyttä saadakseen apua.

Kysymyksiä voi jättää täällä.

Esimerkkitapaus: herra X:n polvi

Herra X, joka on yksin asuva ikäihminen, ei pääse kulkemaan rappusissa kunnolla. Aiemmin polvessa on todettu kuluma, ja nyt se on kipeytynyt pahasti.

Hoitaja vastaa herra X:n puhelinsoittoon ja haastattelee häntä laajasti. Hän antaa ajan fysioterapeutin suoravastaanotolle.

Fysioterapeutti tutkii herra X:n ja neuvoo, miten polvea voi harjoittaa. Samalla X saa hoitotarvikejakelusta polvituen ja kepin sekä ohjeet kipulääkkeen tehostettuun käyttöön. Fysioterapeutti konsultoi lääkäriä uuden röntgenkuvan tarpeesta ja pyytää uusimaan kipulääkereseptin. Tarvittaessa lääkäri tulisi mukaan fysioterapeutin vastaanotolle tutkimaan polvea.

Fysioterapeutilla herää myös huoli herra X:n kotona pärjäämisestä nyt, kun liikkuminen on vaikeaa. Hän ohjaa X:n ikääntyvien ohjattuun liikuntaryhmään ja laittaa viestin ikääntyneiden palveluihin palveluohjaajalle. Palveluohjaaja järjestää kotikäynnin.

Puhelimeen vastanneelle hoitajalle sovitaan kontrolliaika, jolloin herra X kuulee röntgenvastauksen. Kontrolliajalla käy ilmi, että herra X:n mieli on maassa, koska elämänpiiri on kaventunut liikkumisen vaikeuduttua. Hoitaja sopii tukea antavista keskusteluista omalla vastaanotollaan herra X:n kanssa.