Lemon vesiosuuskunnan kauppa kismittää Meri-Kaarinassa – “Tarvittaessa menemme oikeuteen”

0
Arkistokuva Kalervo Korvensyrjästä vuodelta 2019.

Kaarinan kaupungin aikeet ostaa Lemon vesiosuuskunnan verkosto ja asiakkuudet on herättänyt närää.

– Pidämme epäoikeudenmukaisena, että yhdelle vesiosuuskunnalle maksetaan mutta muille ei. Olemme aika tuohtuneita asiasta, kommentoi Kaarinan suurimman vesiosuuskunnan eli piikkiöläisen Meri-Kaarinan hallituksen puheenjohtaja Kalervo Korvensyrjä.

– Todennäköisesti mekin laitamme kaupungille laskua tulemaan, ja tarvittaessa viemme asian oikeuteen.

Kaarinassa on kymmenkunta vesiosuuskuntaa. Korvensyrjä on ollut yhteyksissä myös muihin vesiosuuskuntiin, ja hänen mukaansa vastaavaa protestointia on herännyt myös niissä.

– Meillä on loppuviikolla asiasta palaveri vesiosuuskuntien kesken.

Kaupunki ja Lemon vesiosuuskunta olivat alun perin sopineet, että kaupunki ottaa myöhemmin velattoman verkoston vastaan korvauksetta. Kaupunki aikoo kuitenkin nyt hankkia verkoston ja asiakkuudet ja maksaa niistä 100 000 euroa eli suurin piirtein sen verran kuin Lemon osuuskunnalla on jäljellä kaupungin takaamaa lainaa. Kauppaan on ryhdytty siksi, että kaupunki on kaavoittamassa Lemunniemelle merkittävästi uutta asutusta, jonka vesihuollosta kaupungin pitää vastata.

Kaarinan tekninen johtaja Jyrki Haapasaari kertoi aiemmin Kaarina-lehdelle, että muiden vesiosuuskuntien tilannetta ei voi verrata Lemon vesiosuuskuntaan. Lemunniemellä osuuskunta on yhteisellä sopimuksella yli-investoinut verkostoonsa. Jos jokin muu osuuskunta olisi vastaavassa asemassa, silloin vastaava vaihtoehto olisi edessä.

Korvensyrjä tuo kuitenkin esiin, että myös Meri-Kaarinan vesiosuuskunta on ylimitoittanut verkostoaan.

– Meillä oli 80 jäsentä, kun aloitettiin, nyt on 220 ja koko ajan tulee lisää liittyjiä.

Toisaalta taas Lemunniemellä määrät ovat suhteessa suurempia.

Lemon vesiosuuskunta, jossa on tällä hetkellä runsaat viisikymmentä jäsentä, sopi alun perin kaupungin kanssa verkoston mitoittamisesta osayleiskaavan mukaiselle, nelinkertaiselle määrälle asukkaita. Nyt pelkästään Torppalaan aiotaan tuhatta uutta asukasta, joiden vesihuollon on tarkoitus nojautua Lemon vesiosuuskunnan rakentamiin verkostoihin.

Meri-Kaarinan sopimuksessa vastaavaa varautumista ei ole mainittu. Meri-Kaarinan alueella arvioitiin sopimuksessa olevan kaikkiaan korkeintaan 300–400 liittyjää. Mainintaa tulevista kaavoituksista ei Meri-Kaarinan sopimuksessa ole.

Kaupunki on kiirehtimässä Lemunniemen vesihuoltoverkoston hankkimista itselleen, sillä vesihuollon toteuttamisratkaisun tulee olla sovittuna ennen kaavoituksen käynnistämistä.

– Aiemmissa keskusteluissa virkamiesten kanssa kaavoituksen ei ole nähty edellyttävän vesiosuuskunnan verkoston lunastamista, ihmettelee Korvensyrjä.

Yhtenä vaihtoehtona on, että kaupunki ei lunastakaan vesiosuuskunnan verkostoa itselleen vaan vetää uusille asuinalueille rinnakkaisputket. Tämä on kuitenkin kalliimpi ja kokonaisuuden kannalta huonompi ratkaisu. Silloin myöskään Lemon vesiosuuskunta ei enää pysty myymään uusia liittymiä.

Mikäli kauppa toteutuu, Lemon vesiosuuskunnan ja kaupungin välisistä alkuperäisistä sopimusehdoista joudutaan poikkeamaan. Kaupungin ja osuuskunnan sopimusneuvotteluissa on avustanut Laki ja Vesi Oy Turku.

Kaarinan kaupunginhallitus linjaa kantansa vesiosuuskunnasta tänään maanantaina (7.3.). Myöhemmin asiaan ottaa kantaa vielä kaupunginvaltuusto.