Mielipitei: Reserviläisjärjestön jäsenenä teet arvokasta maanpuolustustyötä

0

Sota Ukrainassa on herättänyt kansalaisten kasvavan huolen turvallisuusympäristön muuttumisesta. Mihin meidän tulisi varautua ja mihin pystymme itse vaikuttamaan?

Koronapandemia kehittyi vain kuukaudessa tilanteeseen, jossa Suomessa otettiin valmiuslaki käyttöön. Nyt Ukrainassa alkanut sota voi pian koskettaa kaikkia Venäjän rajanaapureita lännessä. J. K. Paasikiven sanoin: ”Maantieteelle emme voi mitään.”

Tutkimusten mukaan suomalaisten maanpuolustustahto on Euroopan korkein. Tahdon lisäksi tarvitaan voimaa, jota vihollinen kunnioittaa. Puolustusvoimien sodan ajan vahvuus on 280 000 sotilasta, ja tarvittaessa on käytettävissä 900 000 reserviläistä. Tämä sotilaallinen voima muodostaa hyvin varustettuna ja koulutettuna pelotteen, jolla on merkitystä.

Presidentti Sauli Niinistö on peräänkuuluttanut yhteiskunnan sietokyvyn kasvattamista. Meidän pitää henkisesti valmistautua siihen, että kaikki ei jatku kuten ennen. Korona-ajan koettelemukset voivat silloin tuntua pieneltä yhteiskunnan häiriötilalta.

Meihin voidaan kohdistaa laajaa informaatiovaikuttamista, ja yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja voidaan horjuttaa kyberhyökkäyksin. On varauduttava pakolaisten vastaanottamiseen ja avun antamiseen sitä tarvitseville.

Arkielämässä voimme itse kukin varautua. Kannattaa tutustua oppaaseen 72 tuntia – Varautuminen kotona, ohjeita häiriötilanteiden varalle (72tuntia.fi).

Voit vaikuttaa ja varautua myös toimimalla maanpuolustusjärjestöissä. Kaarinan kaupungissa on kaksi reserviläisyhdistystä, Kaarinan-Piikkiön Reserviläiset ry ja Piikkiön-Kaarinan Reserviupseerit ry. Teemme maanpuolustustyötä Suomen turvaksi, tule sinäkin mukaan!

Osmo Eerola

Piikkiön-Kaarinan Reserviupseerit ry:n pj.

Lauri Laakso

Kaarinan-Piikkiön Reserviläiset ry:n pj.