”Poikaani lyötiin alavatsaan, ja hän tuupertui maahan”– Kotimäen koulussa koulu­väkivallan sarja

0
Kotimäen koulussa on ollut helmi-maaliskuussa vakavia pahoinpitelyjä, uhkailua ja varkauksia. Tekojen arvioidaan olevan osa viime aikojen valtakunnallista ilmiötä, jossa osa nuorisosta oireilee rajulla väkivallalla ja rikoksilla.

– Videolla näkyy, miten poikaani lyödään alavatsaan ja hän tuupertuu maahan. Häntä lyötiin ja potkittiin, kertoo Kotimäen koulussa kuudetta luokkaa käyvän pojan äiti ääni täristen.

Videon ottivat pojan kaverit todistaakseen aikuisille, mitä on tekeillä. Poika itse ei ollut kertonut eikä aikonutkaan kertoa kenellekään tilanteesta, mutta kaverit veivät videon Kotimäen koulun rehtorille.

– Kun asiaa lähdettiin selvittämään, poikani paljasti pahoinpitelijän uhanneen, että poikani on maksettava 200 euroa tai hänet hakataan päivittäin.

Uhkaukset eivät jääneet vain uhkauksiksi. Kuudesluokkalaisen pojan perhe ja koulu ovat tehneet rikosilmoitukset nyt yhteensä kolmesta pahoinpitelystä, joista yksi tapahtui koulussa, yksi koulumatkalla ja yksi vapaa-ajalla.

– Yhdellä kerralla poikani ohimolla pidettiin ilotulitusrakettia ja uhattiin räjäyttää se naamalle. Kun hän pääsi karkuun, raketti räjäytettiin hänen peräänsä, mutta se ei osunut. Snapchattiin tuli tappouhkauksia siitä, että poika oli kertonut pahoinpitelyistä poliisille, äiti luettelee.

Tilanteet ovat järkyttäneet perhettä syvästi.

– Onneksi kiusaaminen on nyt rauhoittunut meidän pojan kohdalta. Toisaalta poikani ja hänen kaverinsa ovat kertoneet, että kohteiksi on vain otettu seuraavat uhrit, äiti toteaa.

Useita rikosilmoituksia tehty


Kotimäen koulua on alkuvuonna ravistellut kouluväkivallan sarja, joista edellä oleva on vakavin Kaarina-lehden tietoon tullut.

– Osalla nuorista on hyvin epäsosiaalista käyttäytymistä. Kotimäen tapahtumat ovat nähtävissä osaksi viime aikojen valtakunnanlaajuista ilmiötä, jossa tietty nuorisojoukko toimii vastoin sääntöjä ja ilmenee väkivaltaa, varkauksia ja uhkailua, kuvailee Kaarinan johtava rehtori Emmi Virtanen.

– Lainsäädäntö on tietenkin kaikkialla sama, mikä tarkoittaa, että rikoslain alaiset asiat ovat rikoksia koulussakin.

Poliisi selvittää näitä tilanteita Kotimäen koulun kanssa.

– Toisen ihmisen ruumiillisen koskemattomuuden loukkauksia eli pahoinpitelyn eri asteita. Lisäksi toisen ihmisen omaisuuteen luvattomasti kajoamista eli varkauksia, luettelee ylikonstaapeli Matti Pippola Lounais-Suomen poliisista, mitä Kotimäen koulussa on viime viikkoina tapahtunut. Pippola on nuorisorikollisuuteen puuttuvan Ankkuri-tiimin esimies.

Sekä vanhemmat että koulu ovat tehneet useita rikosilmoituksia. Tuloksia on ollut vähänlaisesti.

Kuudesluokkalaisen pojan äiti kertoo, että poliisi yritti saada pahoinpitelijää sovittelumenettelyyn, mutta tekijä ei suostunut istumaan saman pöydän ääreen uhrin kanssa, joten asian käsittely pysähtyi siihen. Perhe ei ole saanut pahoinpitelijän vanhempiin yhteyttä, eikä alle 15-vuotias tekijä ole rikosoikeudellisesti vastuussa teoistaan.

Uhkailua puukolla


Seitsemäsluokkalainen poika Kotimäen koulusta kertoo Kaarina-lehdelle tilanteesta, jossa uhrina oli toinen seitsemäsluokkalainen.

– En nähnyt mitään syytä sille, yhtäkkiä vain tekijä ikään kuin päätti, että tuo on minun kohde. Kaveriltani vaadittiin 20 euroa, jotta häntä ei pahoinpideltäisi, seitsemäsluokkalainen sanoo.

– Me menimme siihen väliin, kun tekijä alkoi lyödä, ja sanottiin, että nyt rauha ja irti. Tästä oli pitkät keskustelut koulussa, ja minä olin todistamassa, mitä oli tapahtunut.

Kiusattuja on myös uhkailtu puukottamisella. Puukko on vilahtanut ainakin kerran näkyvissä.

– Koulun tiedossa on yksi teräaseella uhkailu, joka tapahtui koulualueen ulkopuolella, koulun läheisyydessä, tarkentaa Kotimäen koulun rehtori Katariina Kavantola.

Varkauksien kohteena ovat olleet erityisesti merkkikengät. Kotimäen koulun naulakoista on muutaman viikon sisällä varastettu kuudet jalkineet.

Kaarina-lehti tavoitti äidin, jonka yhdeksäsluokkalaiselle pojalle kuului näistä kengistä kahdet, Nike Jordan -merkkiset. Ensimmäisellä kerralla pojan kengät vietiin maaliskuun alussa, toisella kerralla maaliskuun puolessavälissä.

– Nyt hän kulkee likaisissa ja risoissa kengissä, jotta ei tarvitse pelätä joutuvansa rikoksen uhriksi, äiti puistaa päätään.

Ensimmäisellä kerralla varkaat oli äidin mukaan tunnistettu koulun valvontakameroista, ja he olivat olleet koulun oppilaita. Toisella kerralla varkaita ei pystytty tunnistamaan, mutta heidän arvioitiin olevan ulkopuolisia.

Tekijäjoukko on pieni


Artikkeliin haastatellut perheet kertovat, että poikkeuksellisen rajut tilanteet ovat tapahtuneet tämän vuoden helmi-maaliskuussa. Perheiden nuoriso on käynyt pitkään Kotimäen koulua, eikä aiemmin mitään näin vakavaa ole koskaan sattunut.

Koulun rehtori Katariina Kavantola sekä Kaarinan johtava rehtori Emmi Virtanen toteavat, että vastaavan kaltaisia tilanteita on ajoittain tapahtunut Kaarinassa aiemminkin, joista jotkin Kotimäen koulussa. Toisaalta kyse on yleensä ollut hyvin harvinaisista tilanteista.

Ylikonstaapeli Matti Pippola kertoo , että Kotimäen koulun viime viikkojen pahoinpitelyjen, kiristysten ja varkauksien takana on muutama nuori. Kavantola kuvailee tekijöiden määrää kysyttäessä, että kyseessä ”ei ole laaja ilmiö” Kotimäen sisällä.

Kavantola muistuttaa, että kunnan velvollisuus on järjestää kaikille sen alueella asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetus, ja oppilaalla on oikeus opiskella omassa lähikoulussaan. Koulu ei voi valita oppilaitaan.

­”En tiedä, käsitelläänkö näitä eteenpäin”


Pahoinpidellyn kuudesluokkalaisen pojan äiti kertoo, että koulussa yritettiin pitää tekijää jatkuvassa valvonnassa pahoinpitelyn jälkeen, mutta tässä ei onnistuttu.

– Sen sijaan ehdotettiin, että minun poikani olisi välitunnit sisällä, koska ilmeisesti silloin, kun poikani on kavereittensa kanssa, kiusaaja provosoituu. Ei se näin saisi mennä, että kiusattua rangaistaan. Kyllä kiusaajan pitäisi olla se, joka saa sanktioita, hän ihmettelee.

Hän kritisoi myös sitä, miten vähän koululta on tullut tietoja tilanteiden käsittelystä. Koulu on tiedottanut kahdella yleisellä Wilma-viestillä ongelmista sekä käynyt asiaa läpi asianosaisten perheiden kanssa, mutta tätä ei ole koettu riittävänä.

– Olemme pimennossa. Myös poliisi tuntuu toimettomalta. En tiedä yhtään, käsitelläänkö näitä asioita mitenkään eteenpäin.

Samaa kommentoi kenkävarkauksien kohteeksi joutuneen pojan äiti:

– Olemme sen varassa, mitä puskaradio ja nuoret kertovat. Hämmentävintä on, että uhrilla ei ole ollut merkitystä, hänet on jätetty oman onnensa nojaan.

Myös seitsemäsluokkalaisella, pahoinpitelyn todistaneella pojalla on samantapaiset mietteet:

– Se kaverini keissi jäi kesken. Häneltä kysyttiin, haluaako hän oikeusjutun, mutta ei hän halunnut, kun tekijä oli alle 15 eikä siitä olisi seurannut mitään. Luokassa näistä ei ole puhuttu. Voisi näitä paremmin

selvittää. Toisaalta onhan se aika hankalaa, kun ollaan alle 15-vuotiaita.

Koulu jatkaa arkea


Rehtori Katariina Kavantola toteaa, että koulu jatkaa eteenpäin tekemällä tarvittaessa yhteistyötä kaikkien tarpeellisten tahojen kanssa, kuten lastensuojelun ja poliisin kanssa.

– Lisäksi koulun normaalit oppilashuollon palvelut ovat käytössä.

Poliisi kertoo, että tekoihin on puututtu ”lain sallimin keinoin”.

Mikäli tekijät ovat rikosoikeudellisesti vastuussa eli yli 15-vuotiaita, asia etenee käräjäoikeuteen. Nuoremmilla on ainoastaan vahingonkorvausvelvollisuus. Alle 18-vuotiaista tehdään lastensuojeluilmoitus.

Poliisin Ankkuri-tiimi, johon kuuluu Turussa poliisin lisäksi sosiaalityöntekijä ja psykiatrian sairaanhoitaja, etsii kokonaisvaltaisesti keinoja, joilla pysäyttää nuorten rikoskierre. Turun Ankkuri-tiimin vastuulla on myös Kaarina.

Emmi Virtanen kertoo, että tilanteen rauhoittamisen keinoja ja ennalta ehkäisyä pohditaan parhaillaan myös Kaarinan sivistysjohdossa.

Perheiden mukaan heidän tiedossaan olevat tekijät ovat jatkaneet koulunkäyntiä Kotimäen koulussa.

– Onneksi pojallamme on paljon kavereita ja perhe tukena. Mietin, miten niiden uhrien käy, jotka ovat yksin, miettii kuudesluokkalaisen pojan äiti.

Haastateltujen perheiden nimiä ei kerrota artikkelissa alaikäisten lasten suojelemiseksi.