
Kvanttifysiikka selittää atomien ja sitä pienempien hiukkasten käyttäytymistä – joka yleensä uhmaa sekä arkijärkeä että klassisen fysiikan sääntöjä. Kvanttimekaniikka onkin usein herättänyt ihmisissä enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, ja sitä on vaikea sisäistää.
Maaliskuussa kvanttifysiikan outoihin pelisääntöihin voi Kaarinassa perehtyä pelaamalla. Samalla edetään taustatarinassa keijujen, kummituslaivojen ja kääpiöiden seassa.
The Photonic Trail -fantasiatarinaa on ollut luomassa taiteilija Sibel Kantola Rauhalinnasta, ja hän on maalannut fantasian kuvat. Lopullinen tarina on intialaisen Radha Pyari Sandhirin käsialaa.
– Teimme tätä yhdessä virtuaalisesti. Kävelin Tuorlan metsissä, ja toisinaan minä sain ideoita Radhan ajatuksista, toisinaan Radha minun, Kantola kuvailee.
Nyt maaliskuussa Mökki Galleriasta löytyy näyttely tarinan kuvituksesta. Samalla paikalta voi käydä maksutta hakemassa kirjasen, josta löytyy Sandhirin fantasiatarina sekä QR-koodit, joilla pääsee pelaamaan kvanttioptiikkapeliä.
Sekä tarina että peli ovat englanniksi. Peliin tarvitaan älykännykkä tai tablettikone.
Valokvantteja Valon Mestaruutta varten
Fantasiatarinassa on löydettävä muinainen ja taianomainen esine, Hilbertin Lapio. Se, joka kantaa Hilbertin Lapiota, kykenee matkustamaan mihin tahansa aika-avaruudessa niinkin helposti kuin vain kaivamalla pienen reiän maahan.
Jotta pelaajasta voisi tulla Valon Mestari, hänen pitää matkata Photonic Trail -polkua ja tehdä tieteellisiä kokeita virtuaalisessa kvanttioptiikan laboratoriossa. Matkan varrella näitä tehtäviä on kuusi.
Sibel Kantola nauraa, että hän itse on läpäissyt vasta kaksi ensimmäistä.
– Tämä vaatii perehtymistä, hän kommentoi.
– Tämä on superkiinnostavaa, mutta ei ole helppoa!
Siinä missä fantasiatarina puhuttelee perheen pienimpiäkin, pelit ja niiden taustatieto vaativat vanhempaa pelaajakuntaa. Opittavaa on fotoneista, laservaloista, kubiteista, kvanttisuperpositiosta ja kvanttikietoutumisesta.
The Photonic Trail käsittelee ennen kaikkea kvanttioptiikkaa. Kvanttioptiikassa tutkitaan valokvanttien eli fotoneiden vuorovaikutusta atomien ja molekyylien kanssa.
Näyttely lähtee ulkomaille
Sibel Kantolan kädenjälkeä ei näy varsinaisessa pelissä. Sen ovat kehittäneet ja tuottaneet Caterina Foti, Rosario Maniscalco, Sabrina Maniscalco ja QPlayLearn-tiimi.
– Alun perin idea tuli Sabrinalta, jonka tunnen hyvin. Olemme aiemminkin tehneet yhteistyötä, Kantola kertoo.
Sabrina Maniscalco toimii tällä hetkellä fysiikan professorina Helsingin Yliopistossa. Hän järjesti kvanttinäyttelyä Mökki Galleriaan myös pari vuotta sitten.
Rauhalinnan näyttelyn jälkeen Kantolan kuvituksesta tehdyt akryylitaulut matkaavat Helsinkiin. Sen jälkeen näyttely ja peli ovat lähdössä ulkomaille. The Photonic Trail on esimerkiksi keväällä Suomen edustaja kvanttifysiikan konferenssissa.
Kantola iloitsee siitä, että kaarinalaistaiteilija pääsi mukaan tiedeprojektiin.
– The Photonic Trail sopii hyvin myös englannin kielen harjoittelemiseen, hän vinkkaa.
Näyttelyn ovat kustantaneet Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto.
The Photonic Trail Mökki Galleriassa Rauhalinnassa. Galleria auki ti–pe klo 10–16. Vapaa pääsy. Pysäköinti Iso-Rauhalinnantien puolella.