Taisteluja 50 kilometrin päässä piikkiöläisyrityksen tehtaalta

0
– On vaikea kuvitella, että vuonna 2022 on jouduttu tällaiseen tilanteeseen. Toivon, että ihmishenget säästyisivät eikä infrakstruktuuri tuhoutuisi, Heikki Kärpijoki miettii.

Venäläisjoukot ovat pyrkineet Ukrainan toiseksi suurimpaan kaupunkiin, Harkovaan. Taistelut ovat olleet vaikeita ja vahingoittaneet siviiliväestöä, uutisoivat Helsingin Sanomat sekä moni muu media. Tiistaina ohjuksia kerrotaan osuneen Harkovaan, mutta Kaarina-lehden mennessä painoon ei ollut kantautunut tietoa siitä, että Venäjä olisi saanut valloitettua kaupungin.

Piikkiössä Kirismäessä Macring Oy:n pääkonttorilla on seurattu Harkovan taisteluita sydän syrjällään. 50 kilometrin päässä Harkovasta sijaitsee metallialalla toimivan Macringin tehdas, jossa on 67 työntekijää.

Ainakin alkuviikolla tehdasrakennus oli vielä pystyssä ja työntekijät kohtalaisen turvassa, kertoo Macringin toimitusjohtaja Heikki Kärpijoki.

– Olemme järkyttyneitä tapahtumista, ja yritämme pysyä tapahtumien tasalla. Päivä kerrallaan joudumme nyt elämään.

Tehtaan työntekijät ovat ukrainalaisia. Macring osti Ukrainasta toimivan tehtaan vuonna 2010.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan tehtaan toiminta on ollut pysähdyksissä.

– Ensisijainen tavoite on pitää työntekijät turvassa, Kärpijoki toteaa.

Piikkiössä Macringillä on 16 työntekijää. Muita toimipisteitä yrityksellä ei ole.

1,5 miljoonan asukkaan Harkova sijaitsee Ukrainan koillisosissa ja on tärkeä teollisuuskeskus. Macringin tehtaan ympäristöä Kärpijoki kuvaa maaseutumaiseksi.

Ensimmäisenä Macring Oy:n ukrainalaistehtaasta kertoi Turun Sanomat. TS:n mukaan Macring on yksi harvoista, ellei ainut Turun talousalueen yrityksistä, jolla on tehdas Ukrainassa.

Macring valmistaa esimerkiksi sadevesijärjestelmien valmistuslaitteistoja ja rullamuovauslinjoja. Yritys on perustettu vuonna 1994.