Työttömyys vähenee, avoimia työpaikkoja yhä enemmän Kaarinassa

0
Työttömien työnhakijoiden määrä väheni voimakkaimmin hotelli­ ja ravintola-alalla ja teollisuudessa (ei metalliteollisuudessa). Eniten työpaikkoja on ollut auki hoitosektorilla, jossa työvoiman kysyntä on ollut yli 53 prosenttia kovempaa verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen. Arkistokuva: Mikael Rydenfelt.

Työttömien määrä vähenee Kaarinassa ja avoimia työpaikkoja on yhä enemmän. Työllisyydestä kertovat tilastot näyttävät, että Kaarinan lisäksi sama kehitys tapahtuu myös muualla Turun seudulla ja Varsinais-Suomessa.

Ukrainan sota ja sen mahdolliset vaikutukset työttömyydessä eivät vielä näy uusimmissa helmikuun työttömyysluvuissa. Maaliskuun luvuille sota heittää jo varjonsa.

Kaarinan työttömyysaste oli 5,7 prosenttia helmikuussa. Työttömänä oli 950 henkilöä. Se on lähes 400 vähemmän kuin vuosi sitten, jolloin erityisesti koronasta johtuvat lomautukset lisäsivät työttömiksi laskettujen määrää.

Kaarinan työttömyys on nyt samalla tasolla kuin helmikuussa 2019, jolloin työttömyysaste oli 5,5.

Kaarinassa oli helmikuussa auki 400 työpaikkaa, ilmenee Varsinais-Suomen Ely-keskuksen Työllisyyskatsauksessa.

Joka kuukausi tehtävässä tarkastelussa käy ilmi, että avoimien työpaikkojen määrä on pompannut tänä vuonna uudelle tasolle. Tammikuussa avoinna oli yli 300 työpaikkaa, kun aikaisempina vuosina työpaikkojen määrä on noussut parhaimmillaan 240 avoimeen työpaikkaan.

HELMIKUUN viimeisenä päivänä oli avoimia työpaikkoja alueen työ- ja elinkeinotoimistossa 12 500 kappaletta. Se on 80 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut 30 200 kappaletta eli 14 100 enemmän kuin vuotta aiemmin.

TYÖTTÖMIEN työnhakijoiden osuus työvoimasta oli helmikuun lopussa Varsinais-Suomessa 9,5 prosenttia eli 1,8 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Työttömien osuus työvoimasta oli Varsinais-Suomessa pienempi kuin koko maassa (Suomi 10,1 prosenttia).

Työttömyysaste oli korkein Turun kaupungissa, 12,9 prosenttia. Pienin työttömyysaste oli Sauvossa, 3,5 prosenttia.

NORMAALISTI työttömien työnhakijoiden ja lomautettujen määrä laskee maaliskuussa helmikuuhun verrattuna. Nyt Ukrainan sota heittää varjonsa tähän kehitykseen, arvioi työelämäkoordinaattori Timo Vahtonen Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvistin mukaan sodan vaikutuksista huolimatta massiivista työttömyyden nousua ei ole odotettavissa.

– Työllisyyden paraneminen jatkui helmikuussa jopa hämmentävän vauhdikkaana. Koronarajoitusten heikentävä vaikutus jäi alkuvuodesta hyvin maltilliseksi. Jatkossa suhdanne heikkenee sodan takia, mutta ei ole odotettavissa, että Suomessa nähtäisiin massiivisen suurta työttömyyden nousua. Heikkenevään suhdanteeseen lähdetään työllisyyskehityksen osalta todella hyvistä asemista, Appelqvist sanoi Keskuskauppakamarin tiedotteessa.