Ukrainan sota katkaisi ystävyyden Kaarinan ja entisen Johanneksen väliltä – Johannes-seuran puheenjohtaja moittii ratkaisua

0
Janne Aso Johanneksen kansallispuvun rinnalla. Kuva vuodelta 2018. Kuvaaja Marttiina Sairanen.

Kaarinan ystävyyssuhteet Venäjälle on katkaistu Ukrainan tilanteen vuoksi. Kaarinan kaupunginhallitus päätti maanantaina irtisanoa yhteistyösopimuksen Kaarinan ja Sovetskin välillä.

Toisen maailmansodan aikana Sovetskista, silloiselta nimeltään Johanneksesta, evakuoitiin väestö nykyisen Suomen puolelle, ja he saivat uudet kotinsa Kaarinasta, Liedosta ja Paimiosta. Entiset johannekselaiset solmivat sittemmin yhteyksiä sovetskilaisiin ja ovat järjestäneet vierailuja ja retkiä. Kaarina ja Sovetski ovat olleet ystävyyskaupunkeja vuodesta 2011.

– Tulimme siihen tulokseen, että sopimus on purettava. Myöhemmin mietitään, miten yhteistyötä jatketaan, kun sota on ohi, kommentoi Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta.

Viimeksi sovetskilaisia oli Kaarinassa ja kaarinalaisia Sovetskissa kesällä ennen koronaepidemian alkamista.

Sopimuksen olisi voinut myös jäädyttää

Entisen Johanneksen asukkaat ja heidän jälkeläisensä toimivat aktiivisesti Johannes-seurassa. Seuran puheenjohtaja, Kaarinasta pari vuotta sitten Raisioon muuttanut Janne Aso on harmissaan siitä, että sopimus irtisanottiin kokonaan sen sijaan, että ystävyystoiminta olisi vain jäädytetty. Johannes-seuralta ei ollut kysytty kantaa asiaan.

– Monet kunnat ovat vain jäädyttäneet ystävyystoiminnan venäläisten kuntien kanssa, harvempi on kokonaan irtisanonut sopimuksen, hän toteaa.

– Näkisin, että kaupungit, jotka sijaitsevat entisen Suomen alueella, ovat eri asemassa kuin muut venäläiskaupungit. Tietenkin Ukrainan tilanne on vakava, venäjän johdon aikaansaannoksia ei voi mitenkään ymmärtää oikeutetuiksi ja tunteet ovat pinnassa, mutta karjalaisseuralle nämä ovat vanhoja kotialueita.

Johannes-juhlat tulossa

Janne Ason mukaan Johannes-seura loi Neuvostoliiton hajottua 1990-luvulla ne suhteet Sovetskiin, joita esimerkiksi Kaarina käytti solmiessaan ystävyyskaupunki-sopimuksen.

– Sen kaiken rakentaminen uudelleen on aikamoinen prosessi.

Johannes-seura on viettänyt koronaepidemian vuoksi kaksi vuotta hiljaiseloa, mutta nyt toiminta on pyörähtänyt jälleen käyntiin.

– Johannes-juhlat ovat tulossa elokuuhun. Tavoitteena oli myös järjestää kotiseutumatka Johannekseen, mutta päätimme, että tänä vuonna teemme evakkoteemaisia matkoja vain kotimaahan. Olemme menossa Porkkalaan, joka vuokrattiin Neuvostoliitolle.

Sovetski sijaitsee Viipurin eteläpuolella. Ennen toisen maailmansodan syttymistä Johanneksessa oli noin 9300 asukasta. Nykyisen Sovetskin asukkaat ovat kotoisin Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Ukrainasta.

Artikkelia muutettu 10.3.2022 kello 15.06. Lisätty tarkennus, että johannekselaiset evakuoitiin nykyisen Suomen puolelle. Alkuperäisestä tekstistä saattoi saada käsityksen, että Johannes ei silloin olisi ollut osa Suomea.