Vaihtelevat talvisäät kolminkertaistivat hiekoitussepelin kysynnän – Ruduksen Piikkiön asemalle syntyy jonoja aamuisin

0
Ruduksen Piikkiön asemalla oli talven alkaessa varastoituna suuret määrät hiekoitussepeliä. Kasat ovat myynti-insinööri Tuomas Mikkolan mukaan talven aikana huvenneet kovaa tahtia. Suurin kysyntä on 4-8 millin, ilmakuivatulle hiekoitussepelille.

Hiekoitussepelivarasto on lattiaa myöten tyhjä. Aamukuudelta varaston edessä on ollut kuorma-autoletka jonottamassa ilmakuivattua, 4–8 millistä hiekoitussepeliä.

Piikkiössä Rudus Oy:n kiviasemalla murskataan joka päivä 300 tonnia uutta sepeliä ilmakuivatukseen. Myynti-insinööri Tuomas Mikkolan mukaan kaikki menee, mitä tulee.

– Tällä hetkellä mikään määrä ei ole riittävästi. Hiekoitussepeliä on myyty tänä talvena kolminkertainen määrä normaaliin talveen nähden, hän arvioi.

Toistaiseksi Rudus ei ole joutunut myymään ei oota. Pihalla säilytettävää 3–6 millin sepeliä on tällä hetkellä 10 000 tonnin varasto.

– Turun seudulla on trendi, että kaikki käyttäisivät mieluummin ilmakuivattua hiekoitussepeliä. Pihalla säilytetty hiekoitussepeli on märkää ja voi jäätyä kikkareiksi, jotka tukkivat laitteet, hän perustelee.

300 tonnia hiekoitussepeliä päivässäRudus Oy on Varsinais-Suomen suurin hiekoitussepelin toimittaja. Muun muassa Kaarinan ja Turun kaupungit sekä Liedon kunta ovat Ruduksen asiakkaita.

Hiekoitussepelin osalta ensimmäinen kysyntäpiikki tuli joulukuussa ja menekki on pysynyt korkealla siitä asti. Tammi-helmikuun vaihteessa hiekoitussepeliä valmistettiin Ruduksen Piikkiön toimipisteellä poikkeuksellisesti kahdessa vuorossa. Mikkolan vanhemmat kollegat ovat sanoneet, ettei tällaista talvea ole ennen nähty.

Linjasto jauhaa sepeliä tällä hetkellä 8–10 tuntia päivässä. Kalliosta räjäytettyä kiviainesta kipataan kaivinkoneella esimurskaimeen, josta se verkkojen avulla siivilöityy erilaisiksi lopputuotteiksi. Kiviaines kulkee linjaston läpi muutamassa minuutissa.

Kaikista kysytyin, 4–8 millin hiekoitussepeli on vain yksi kiviainesasemalla valmistettavista tuotteista. Sen osuus on Mikkolan mukaan noin 8 prosenttia koko tuotannosta.

– Ihmiset kysyvät usein, että miksei sitä valmisteta vain enemmän. Se ei ole niin yksinkertaista. Jos teemme enemmän sitä, muu tuotanto kärsii.

4-8 millin sepeli kysytyintäKysyntää on myös pienemmälle raekoolle. 3–6 millistä hiekoitussepeliä käytetään Mikkolan mukaan etupäässä kevyen liikenteen väylien hiekoittamiseen.

– Nyrkkisääntönä on, että mitä lähemmäksi keskustaa mennään, sitä hienompaa hiekoitussepeliä käytetään. Isompi fraktiokoko voisi rikkoa tuulilasit.

Mikkola erottaa erilaiset hiekoitussepelit toisistaan silmämääräisesti. Jos sepelissä on valkoista joukossa, se on Paraisilta. Siellä on kalkkipitoisempaa kiveä.

Sääennustukset enteilevät vaihtelevien talvisäiden Varsinais-Suomessa jatkuvan. Tilanne on Mikkolan mukaan kuitenkin helpottamaan päin.

– Maaliskuussa aurinko lämmittää jo sen verran, että tiet alkavat sulaa, vaikka öisin olisikin pakkasta.