Alansa ainoa mies?  – Vesa Holmväg vaihtoi alaa ja tekee nyt ripsienpidennyksiä Littoisissa

0
Vesa Holmväg nauttii siitä, että pystyy työssään tuottamaan iloa asiakkaille. - On ihana huomata, kuinka ihmisten itsetunto kohenee, kun he lähtevät täältä laitettuina.

– Enpä ole aiemmin ollut miespuolisella ripsien tekijällä.

Tämä on lause, jonka 30-vuotias ripsiteknikko ja parturi-kampaaja Vesa Holmväg kuulee työssään usein. Holmväg on työskennellyt tammikuusta asti sopimusyrittäjänä Littoisissa parturi-kampaamo Hileessä ja kokee olevansa vihdoin unelma-ammatissaan.

Tuhannet suomalaisnuoret valmistautuvat tällä hetkellä kevään pääsykoerumbaan ja jännittävät yhteishaun tuloksia. Holmväg oli samassa tilanteessa runsaat kymmenen vuotta sitten. Hänellä oli yhteishaussa kaksi vaihtoehtoa: hoitoala tai leipuri-kondiittori.

– Ajattelin, että jos pääsen jompaankumpaan, teen sitä työtä tyytyväisenä koko loppuelämäni, mutta ei se mennytkään ihan niin. Pääsin opiskelemaan hoitoalaa ja työskentelin kymmenen vuotta lähihoitajana, mutta en ollut tyytyväinen työssäni.

Salaa mielessään Holmväg haaveili parturi-kampaajan ammatista. Hän oli parturoinut tuttujen hiuksia ja tehnyt kavereille kampauksia, mutta kauneusala tuntui unelmalta, joka ei ollut häntä varten.

Luokkakavereina vain naisiaTutkimusten mukaan sukupuoli vaikuttaa edelleen voimakkaasti ammatinvalintaan. Sukupuolen vaikutusta koulutus- ja uravalintoihin on tutkittu muun muassa SEGLI-hankkeessa. Yhteiskunta on monella tavalla tasa-arvoistunut, mutta mielikuvat naisten ja miesten ammateista ohjaavat meitä edelleen uravalinnoissa.

Holmväg kertoo, että kampaajalinjalla opiskellessaan hän oli luokkansa ainoa mies. Parturipuolella opiskeli hänen lisäkseen kurdimiehiä.

Holmväg oli tottunut jo hoitotyössä siihen, että oli yleensä työpaikan ainoa mies, joten häntä ei jännittänyt niinkään alan naisvaltaisuus. Eniten pelotti ajatus, että hän hyppäisi turvatusta toimeentulosta takaisin opiskelijaksi.

– Mietin vuosia ennen kuin uskalsin hakea kouluun, mutta sen jälkeen en ole katunut päivääkään, hän sanoo.

Holmväg valmistui tänä vuonna parturi-kampaajaksi Turun ammatti-instituutin aikuislinjalta. Puolitoista vuotta kestäneiden opintojen aikana hänelle tarjoutui mahdollisuus kouluttautua myös ripsiteknikoksi.

Holmväg saattaa olla Suomessa ainoa mies, joka tekee ripsienpidennyksiä. Ainakaan hän ei ole kuullut muista.

Työssään Holmväg ei ole törmännyt ennakkoluuloihin. Siinä, missä parturi-kampaajan työ on hyvin luovaa, ripsienpidennysten laittaminen tuntuu lähes meditatiiviselta. Kuituja liimaaminen ripsien tyveen vaatii lähes kirurgimaista pikkutarkkuutta.

– Juttelen asiakkaiden kanssa mielelläni, mutta ripsiä tehdessä sanon, että nyt on parempi olla hiljaa. Puhuessa silmät herkästi liikkuvat, vaikka asiakas pitäisi silmiään kiinni.

Ei miesten ja naisten leikkauksiaMonet miesvaltaisilla aloilla työskentelevät naiset kertovat joutuneensa todistelemaan osaamistaan. Vaikka Holmväg oli luokkansa ainoa mies, hän kokee, että häneen suhtauduttiin yhtenä opiskelijana. Niin sen pitäisi ollakin.

– En käsitä, miksi esimerkiksi miesnäyttelijöille maksetaan enemmän palkkaa kuin naisille. Sehän riippuu ihmisestä, miten hyvä hän on työssään, eikä sukupuolesta.

Opintojen alussa Holmvägiä itseään mietitytti, miten hän osaisi miehenä laittaa naisten hiuksia. Jälkeenpäin ajatellen pelko oli täysin turha.

– Silmä kehittyy nopeasti tehdessä. Työssäni olen kunnianhimoinen ja mietin aina, mitä voisin tehdä seuraavan kerran vielä paremmin.

Aikoinaan puhuttiin naisten ja miesten hiusten leikkauksesta. Jotkut liikkeet mainostavat niitä hinnastoissaan edelleen, mutta se ei ole Holmvägin mukaan enää tätä päivää.

– Ei ole olemassa naisten tai miesten leikkausta. Joku nainen voi haluta parturileikkauksen ja jollekulle miehille sopii kampaamoleikkaus. Se riippuu täysin hiuksista, hän sanoo.

Elämänlaatu paraniEnää Holmväg ei ole työpaikkansa ainoa mies. Parturi-kampaamo Hileessä työskentelee myös hänen avopuolisonsa, johon Holmväg tutustui opintojen kautta. Asiakkaina liikkeessä käy sekä miehiä että naisia.

Parturi-kampaajan näkökulmasta Littoisten parhaita puolia on tiivis yhteisöllisyys.

– Kun tekee yhden asiakkaan hiukset kunnolla, saa kohta asiakkaaksi hänen naapurinsa tai koulukaverinsa, Holmväg kuvailee.

Ammatinvalintaa pohtivia nuoria Holmväg kannustaa seuraamaan rohkeasti unelmiaan ja olemaan piittaamatta siitä, mitä muut ajattelevat. Hänellä on kokemusta siitä, että työelämä voi käydä raskaaksi, jos ei kuuntele sisintään.

– Minäkin tunnen ihmisiä, jotka työskentelevät rakennusalalla, vaikka oikeasti heitä kiinnostaisi hiusjutut. Omalla kohdallani alanvaihto paransi elämänlaatua huomattavasti. Sen huomaa jo siitä, että työpäivän jälkeen olo on energinen eikä kaikkensa antanut.