Asukkailta toivotaan föönausapua: Kaarinan keskustan hiekkojen poisto viivästyy kuukausilla

0
Kaarina-lehden aprillijuttu löytyy lehden nettisivuilta otsikolla ”Asukkailta toivotaan föönausapua: Kaarinan keskustan hiekkojen poisto viivästyy kuukausilla”.

Talvihiekoitusten poistaminen Kaarinan keskustan, Kesämäen ja Rauhalinnan alueilta on viivästymässä useilla kuukausilla. Pahimmillaan talvihiekoitukset voivat olla asvalteilla vielä heinäkuun alussa.

Toiveikkaimman arvion mukaan hiekat olisivat poissa kesäkuuhun mennessä.

Viivästyksen syynä on keskustan hiekoitusten poiston kilpailutuksen voittaneen Koneurakointi Lokala & Lokala Oy:n konerikot. Viisi yrityksen yhdeksästä lakaisukoneesta on joutunut korjaamolle.

– Näin huonoa tuuria ei ole koskaan sattunut, harmittelee yrittäjä Mika Lokala.

– Aina silloin tällöinhän jokin kone joutuu korjaamolle, mutta koskaan ei ole näin monta joutunut yhtä aikaa. Yleensä koneet myös saadaan takaisin tien päälle parissa päivässä, mutta nyt osia ei ole Suomessa ja niitä joudutaan odottamaan kuukausitolkulla. Saa nähdä, joudummeko maksamaan kaupungille jotain sakkomaksua.

Yrityksen yhden lakaisukoneen korkeapainepesuriin joutui eilen torstaina jonkun kauppakassista pudonnut pullo viemärinavausainetta, joka sekoitti koko järjestelmän. Toinen kone imaisi viime viikolla sähköpotkulaudan. Kolmas taas joutui kolariin lantaa levittäneen traktorin kanssa. Neljäs oli ollut pysäköitynä keskustassa sijaitsevan koulun parkkialueella, kun ilmeisesti kouluruokaan tyytymättömät oppilaat olivat täyttäneet sen bensatankin kasviskeitolla. Viidennessä oli Lokalan mukaan “tavallinen laiterikko”.

Kaupunki on yrittänyt saada Kaarinan keskustaan nyt toista hiekanpoistourakoijaa, laihoin tuloksin. Lumisen ja jäisen talven vuoksi hiekoitushiekkoja on koko seudulla poikkeuksellisen runsaasti ja kaikki lakaisukoneet on varattu.

Asukkaat voivat kuitenkin osallistua itse hiekoitusten poistoon ja tehdä siten kaupunkikuvaa viihtyisämmäksi. Kaarinan kaupunki pyytää asukkaita osallistumaan hiekanpoistotalkoisiin perjantaina 1.4. Asukkaita pyydetään poistamaan hiekkoja kadulta oman asuntonsa edustalta hiustenkuivaimilla.

– Hiekkojen poistamista tavallisella harjalla emme suosittele toimenpiteen aiheuttaman asvaltin kulumisen vuoksi, toteaa Kaarinan tekninen johtaja Jyrki Haapakari.

Vaihtoehtona on myös lapioida lumisista kohdista lunta teille ja kaduille peittämään hiekat.

Taloyhtiöiden kannattaa varata riittävästi jatkojohtoja pihoille. Kaupunki lahjoittaa kaikille talkoolaisille Kaarina-pinssit. Myös pois lakaistun hiekoitushiekan saa pitää.