Auta urheiluseuroja vanhoilla romuilla: Keräyslavat jälleen Kaarinassa

0
Romunkeräyslava ilmestyy Littoisiin kuvassa näkyvälle parkkipaikalle. Reija Nartamo on ollut LTU:ssa mukana viitisenkymmentä vuotta ja asuu nykyään Piikkiössä. Taustalla häämöttää aurauskasoja Kultanummi-turnauksesta, joka pelattiin huhtikuun alussa lumen keskellä.

Ensi viikonloppuna on hyvä hetki tehdä kunnon kevätsiivous varastoihin ja rahdata ulos ne ruosteiset polkupyörät, melkein ehjä kottikärry ja kiukaanraadot. Ne voi pakata autoon ja tuoda Littoisten jalkapallokentälle tai Kaarinan keskusliikuntapuistoon.

LTU:lla ja KaaPolla on jokakeväinen romunkeräys-viikonloppunsa, jolloin kuntalaiset voivat tehdä hyvää vanhoilla romuillaan.

– Romut eivät jää makaamaan metsiin ja varastoihin vaan pääsevät kierrätykseen hyötykäyttöön, ja me saamme romuilla rahaa toimintaan. Tämä on aika win-win-tilanne, kuvaa LTU:n jalkapallon romunkeräyksen isä Reijo Nartamo, joka on myös seuran edustusjoukkueen joukkueenjohtaja.

– Tämä on aika kiva tapa tukea seuraa, kommentoi myös KaaPosta Marika Huurre, joka koordinoi ensimmäistä kertaa KaaPon romunkeräystä.

Sekä LTU että KaaPo tekevät yhteistyötä Kuusakoski Oy:n kanssa, joka tuo paikalle romulavat ja kierrättää myöhemmin metallit eteenpäin. Seurojen väki on lavojen luona vastaanottamassa kuntalaisten romut.

– Edustusjoukkueen pelaajat ovat talkoilemassa. Lisäksi haen peräkärryllä romua kotoa niiltä, joiden on vaikea päästä paikalle tuomaan, Nartamo kertoo.

LTU:ssa romuja on kerätty nyt nelisen vuotta, KaaPossa kymmenen.

– Aina sitä mietitään, mistä pienet seurat saisivat varoja. Näitä yhteisöllisiä juttuja on kiva keksiä, ja mieluummin tehdään raha talkoilla kuin pyydetään harrastajien kukkarosta, miettii Nartamo.

– Paikan päällä on myös kiva jutella ja muistella paikallisten kanssa. Nelisenkymmentä vuotta sitten LTU järjesti esimerkiksi paperinkeräyksiä, joissa haettiin teiden varsilta ja ihmisten kotoa sanomalehtiä.

LTU:n ja KaaPon romunkeräyksiin voi tuoda veloituksetta lähes millaista metalliromua vain, metallirunkoisista kalusteista kattiloihin ja tölkkeihin, auton moottoreista kiukaisiin ja polkupyöriin, kattopelleistä kaapeleihin. Sen sijaan paikalle ei saa tuoda ongelmajätteitä, kuten maaleja, ei myöskään kylmälaitteita, liesiä tai pesukoneita eikä kaasupulloja. LTU:n keräykseen ei voi tuoda elektorniikkalaitteita, mutta KaaPon keräykseen voi.

– Polkupyöriä tulee yleensä paljon, perusruuveja ja nauloja. On tuotu 1950-luvun puutarhajyrsinkin ja rikkinäinen lavankäärintäkone, Nartamo luettelee aiempien vuosien saalista.

LTU:n romunkeräyskontti Littoisten jalkapallokentän hiekkakentän parkkipaikalla 23.–24.4. klo 10–18 sekä 25.4. klo 17–20. KaaPon romunkeräyskontti keskurilla KaaPo-talon vieressä 22.4 klo 10–20, 23.–24.4. klo 10–18 sekä 25.4. klo 10–12.