Autonrenkaaksi kelpasi suksi: Krossin Kevättuuletuksessa oli historiallisia autoja

0
Petri Lehtovaara sekä Eveliina Lehtovaara olivat esittelemässä Soraliikkeen tuotteita ja kertoivat yrityksen historiasta. Museokuorma-auto oli samanlainen kuorma-auto kuin millä vuonna 1946 Martti Lehtovaara aloitti kuljetustyöt. Kuljetustöiden kanssa oli kertoman mukaan eräänä talvena käynyt niin, että puhjennut rengas korvattiin suksella, jotta kuorma saatiin perille.

Krossin yritysalueella järjestettiin viime lauantaina koronatauon jälkeen koko perheen markkinatapahtuma. Markkinatunnelmaa olivat luomassa esimerkiksi arvonnat, tarjoukset, esittelyt ja esiintyjät.

Prinsessa Pikkiriikki hauskuutti perheen pienimpiä lauluhetkillä ja lätäkköhyppelyllä. Motonetin korjaamon pihalla ei ollut aurinkoisten päivien vuoksi lätäköitä, mutta hulavanteesta toiseen hyppely onnistui myös.

Krossi-torilta löytyi isoja koneita, kierrätysneuvontaa ja tuote-esittelyjä. Soraliike Lehtovaaran museokuorma-auto oli tuotu näytille. Vuoden 1949 Austin-kuorma-auton kyytiin oli pantu esille kuusi maa-ainesta soraliikkeen kuudestakymmenestä tuotteesta.

Painotalo Seriman sekä digi- ja mainostoimisto A1 Media tekivät yhteistyötä Krossin Kevättuuletuksessa. A1 Media oli suunnitellut tarrojen grafiikan, ja Serimanin painotalolla ihmiset pääsivät seuraamaan tarrojen tekoprosessia. Kangaskasseihin painettiin uteliaiden katseiden alla erilaisia tekstejä, ja halukkaat saivat myös magneetteja. Timo Mannonen Serimanista esitteli tekstiilimerkkausta kangaskasseihin siirtokuvatekniikalla prässäämällä ja kertoi painotekniikan olevan niin vanhanaikainen, ettei sitä virallisesti opeteta enää.

Rengas Turun pihassa koreili kilpa- ja erikoisautoja. Esillä olleet autot ovat Rengas Turun toimitusjohtajan Marko Rantasen omistamia. Rengas Turun työntekijä osasi kertoa oranssin Opel Manta A:n olevan Suomen ensimmäinen maahantuotu Opel Manta, jota käytettiin tyyppihyväksyntäversiona mutta muokattiin sittemmin kilpa-autoksi. Valkoinen Lamborghini Gallardo on GT3 rata-auto, ja sillä voitettiin muutama vuosi takaperin Baltian mestaruussarja.

Moottorikoneistus Ojala Oy oli kevättuuletuksessa syntymäpäivätunnelmissa. 20-vuotisjuhlan ja markkinoiden kunniaksi järjestettiin harrasteajoneuvonäyttely. Näyttely keräsi autoilijoita autoineen paikalle niin, että piha ja talli täyttyivät katseltavasta.

Teksti ja kuvat: Inka Salmi