“Ennen vanhaan 6-vuotiaat kävivät kaupassa yksin”

0
Jukka Samsten

Jukka Samsten, 80 v, mitä kotitöitä teit lapsena ja nuorena? Tein hyvin vähän kotitöitä, ne kuuluivat yleensä naisille. Sen sijaan tein kasvimaahommia, kuten maankääntöä.

Mitkä muistot kotitöistä ovat jääneet päällimmäisenä mieleesi? Siihen aikaan jako naisten ja miesten tehtävien välillä oli selkeä. Meillä naiset kuitenkin olivat mukana perunoiden ja sipulien istuttamisessa, ja he myös keräsivät sadon.

Mikä kotityö on eniten tai vähiten verrattavissa nykynuorten kotitöihin? Eniten samanlaista olisi talviaikaan lumen luonti.

Mirjam Karila, 73 v, mitä kotitöitä teit lapsena ja nuorena? Ruoanlaittoa, kodin hoitamista ja pienempien lasten hoitamista. Olen toiseksi vanhin kuudesta lapsesta, joten hoitamiseen opeteltiin luonnollisesti pienestä pitäen. Lisäksi kävin kaupassa. Silloin oli selvää, että yli 6-vuotiaat lapset hoitavat ostoksia itsenäisesti.

Mitkä muistot kotitöistä ovat jääneet päällimmäisenä mieleesi? Lapset tekivät kaikkea, mutta kahvin keittäminen oli tiukasti kielletty. Siihen aikaan kun kahvi oli todella arvokasta, eivätkä lapsien uskottu osaavan tehdä sitä kunnolla.

Mikä kotityö on eniten tai vähiten verrattavissa nykynuorten kotitöihin? Leipominen. Meillä oli tapana leipoa äidin kanssa suuri pullataikina. Äiti vaivasi taikinan, mutta minä sain pyöritellä ja tehdä pullat. Vanhasta perinteestä on tullut kuin tapa. Ei lauantai tunnu lauantailta, jos pullaa ei leivo!

Teksti ja kuvat: Ada Potinkara