Ikäluokkansa parhaat: Kaarinalaisnuoret pääsivät koripallon maajoukkueeseen

0
Verneri Virtanen ja Elias Pura harjoittelevat taitoa ja pallon käsittelyä päivittäin sekä omalla ajalla että joukkueharjoituksissa.

Koripallo on ollut nosteessa jo jonkin aikaa: Susijengin eli Suomen miesten maajoukkueen esitykset ovat viime aikoina olleet täyttä rautaa. EM-kisoihin, jotka pelataan tulevana syksynä, joukkue selvitti tiensä jo aikaisemmin, ja vahva meno jatkuu myös käynnissä olevissa MM-karsinnoissakin, jossa viimeksi kaatui hallitseva Euroopan mestari Slovenia.

Uusi sukupolvi on valtaamassa alaa, ja nuorten pelaajien esiinmarssi on ollut yksi merkittävä syy miesten maajoukkueen menestykseen. Sama ilmiö on nähtävissä nuorten maajoukkueissa ja kotimaan seurajoukkueissa.

Kaarinassa Ura Basket tuottaa tasaiseen tahtiin lupaavia nuoria pelaajia sekä omiin joukkueisiin että nuorten maajoukkueisiinkin. Viimeisenä osoituksena tästä ovat U15-maajoukkueeseen valitut Elias Pura ja Verneri Virtanen.

Elias Pura ja Verneri Virtanen valittiin leirityksien ja turnauksien jälkeen yli kahdensadan pelaajan joukosta Suomen nuorten U15-maajoukkueeseen, jota tällä hetkellä valmentaa turkulaislähtöinen Juha Sten.

Koripallo kuvioihin 6–7-vuotiaina

Elias ja Verneri ovat aloittaneet koripallon pelaamisen 6–7-vuotiaina ja pelaavat tällä hetkellä kahdessa eri Ura Basketin joukkueessa U15 ja U16 SM-sarjoja. Lisäksi he pelaavat U15 EYBL -liigaa (European Youth Basketball League), joka on Euroopan nuorten koripalloliiga. Siinä ovat mukana oman ikäluokkansa parhaat joukkueet eri maista.

U15-ikäluokassa joukkueita on mukana 18, ja Ura Basket on kymmenen pelatun ottelun jälkeen sarjassa kuudentena.

Muitakin harrastuksia pojilla on koripallon lisäksi ollut, mutta tällä hetkellä he panostavat täysillä koripalloon eikä aikaa koulun ja harjoitusten lisäksi oikein muuhun jäisikään. Lajiharjoituksia on viikossa kolme, minkä lisäksi on yksi voimatreeni ja koulussa aamutreeni.

– Harrastin aikaisemmin jalkapalloa, tennistä ja salibandyä, mutta nyt olen jo jonkin aikaa panostanut kaikki korikseen, kertoo Verneri Virtanen.

– Minä taas harrastin nuorempana yleisurheilua, mutta nykyään ei siihen enää aika riitä ja muutenkin olen koripallon lajikseni valinnut, toteaa Elias Pura.

Idolit NBA:ssa

Maajoukkueen pelaajavalinnat ovat monitahoisia ja kutsuttuja pelaajia on paljon. Heistä usean leirityksen ja turnauksen jälkeen valitaan maajoukkueeseen 25–30 pelaajaa. Verneri ja Elias saivat ensimmäiset kutsunsa leirille kesäkuussa 2021, minkä jälkeen oli vielä testileirejä ja turnauksia, kunnes tammikuussa 2022 tehtiin valinnat maajoukkueeseen.

– Ensimmäinen kutsu tuli All Star -leirille kesäkuussa, ja tuolloin mukana oli noin 200 pelaajaa, jotka jaettiin 5–6 joukkueeseen. Tämän jälkeen oli useita leirityksiä ja lopuksi vielä joukkueiden välinen turnaus, minkä jälkeen tammikuussa valittiin lopullinen maajoukkue, kertovat Elias ja Verneri.

– Maajoukkuetoiminta jatkuu syksyllä 10 päivän leirityksellä ja syksyn PM-kisoilla. Ensi kesällä pitäisi olla EM-kisat. Leirityksissä ovat mukana kaikki pelaajat, mutta peleihin valitaan 12 sillä hetkellä parhaassa kunnossa olevaa pelaajaa, jatkavat Elias ja Verneri.

Maajoukkue-uran aukeaminen mahdollistaa jatkumon urakehitykselle sekä tarjoaa näkymän tulevaisuuden tavoitteille ja haaveille pelata ehkä joskus ammattilaisena Euroopan kovatasoisissa sarjoissa tai kotimaan kovatasoisessa korisliigassa.

– Idolit löytyvät NBA:sta. Tulevaisuuden tavoite on vakiinnuttaa paikka maajoukkueessa. Ehkä suurena haaveena on pelata joskus ammattilaisena Euroliigaa, tai vielä hienompaa olisi, jos tie veisi yliopistokoripallon pariin Amerikan mantereelle, miettivät Elias ja Verneri.

Elias Pura

 • Ikä: 14
 • Pituus: 205 cm
 • Pelipaikka: Sentteri
 • Seura: Ura Basket
 • Joukkueet: U15/U16, U15 maajoukkue
 • Koulu: Piispanlähde
 • Idoli: Giannis Antetokounmpo, Milwaukee Bucks, NBA

Verneri Virtanen

 • Ikä: 14
 • Pituus: 181 cm
 • Pelipaikka: Takamies
 • Seura: Ura Basket
 • Joukkueet: U15/U16, U15 maajoukkue
 • Koulu: Piispanlähde
 • Idoli: Stephen Curry, Golden State Warriors, NBA