Kaarinalle oma nimikkopitsa? – Uuni Pizzeria laajensi Kaarinaan

0
Lauri Kokko vietti lapsuuden kesät Paraisilla mökkeillen. Kotimatkalla pysähdyttiin aina Kaarinaan syömään. Uuni Pizzeria avautui Kuskinkadulle tiloihin, jossa ovat vaihtuneet yrittäjät tiuhaan. - Toivotaan, että kaarinalaiset löytävät meidät ja saisimme purettua Kuskinkadun kirouksen.

Kaarinan ravintolamaailman uusin tulokas Uuni Pizzeria avasi ovensa maaliskuussa Kuskinkadulla Bulleriinan ja VG Wokin entisissä tiloissa. Vuonna 2020 perustetulla Uuni Pizzerialla on ennestään ravintolat Turun Martissa ja Naantalissa, joten Kaarina oli luonteva kasvusuunta.

Makumaailmaltaan Uunin pitsat ovat yrittäjä Lauri Kokon mukaan skandinaavisen ja napolilaisen pitsan väliltä.

– Meillä on kolme pyhää asiaa: pohja, tomaattikastike ja juusto. Peruselementtien on oltava kunnossa, mutta täytteiden ei tarvitse olla aina perus kinkku-ananas-herkkusieni, vaan niissä on yritetty löytää jotakin jännää ja oman näköistä, Kokko avaa ravintolan filosofiaa.

Yksi erikoisuuksista on hunaja, jota moni kokki hyödyntää pitsataikinan kohottamiseen.

– Keksimme kokeilla, miltä hunaja maistuu pitsan päällä. Se tuo siihen pienen makeuden, mikä on aika hauska.

Kevään aikana suunnitelmissa on kehittää nimikkopitsa Kaarinalle. Naantalilla ja Martilla on jo omansa.

Nimikkopitsaa lähdetään Kokon mukaan suunnittelemaan asiakkaiden toivomien täytteiden pohjalta. Muiden nimikkopitsojen tavoin osa Kaarina-pitsojen myynnistä lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

– Jokaisesta myydystä Kaarina-pitsasta lahjoitetaan euro Mannerheimin Lastensuojeluliitolle.

Pitsamatkalla ItaliassaKokko kertoo olevansa pitsafani, joka on matkustanut maailmalla hyvän pitsan perässä. Elämänsä parhaan pitsan hän söi muutamia vuosia sitten Napolissa kuuluisassa Pepe in Grani -ravintolassa. Siitä syntyi kipinä oman ravintolan perustamiseen.

– Halusin tehdä laadukasta pitsaa kohtuulliseen hintaan. Kaikella kunnioituksella kilpailijoita kohtaan, mutta mielestäni sellaista ei ole täältä aiemmin saanut. Jos menen pitsalle ja näen, että takahuoneessa aukeaa einestölkki ja päälle levitetään valmista pizzasuikaletta, se ei vaan sovi omaan ajatusmaailmaani.

Kokon ja hänen yhtiökumppaneidensa ensimmäinen ravintola Nordic Pizza Company joutui lopettamaan toimintansa korona-aikana. Uuni Pizzeriaan verrattuna Nordic Pizza Company oli Kokon mukaan lähempänä napolilaista herkuttelua.

– Napolilainen pitsapohja on kuohkea ja sitkoinen. Sellaista pitsaa ei voi lähteä kuljettamaan kotiin. Se oli enemmän delicatessea, skandinaavinen tyyli sopii paremmin arkeen.

Yhteistä molemmille ravintoloille on, että pitsat tehdään Kokon mukaan mahdollisimman pitkälti käsityönä ja raaka-aineet tulevat pääasiassa kotimaisilta tuottajilta.

– Yleensä pitserioissa yritetään maksimoida myyntikate käyttämällä halpoja raaka-aineita. Itse uskon siihen, ettei katetta kannata nostaa laadun kustannuksella.

Napolista Kokko oppi sen, ettei hyvin tehty pitsa myöskään turvota.

– Herkkävatsaisena tämä on ollut minulle yksi ajuri. Kun taikina on huolellisesti kohotettu, se ei kohoa enää vatsassa.