Kaarinan nuokkareilla vaihtuvat syksyllä työntekijät – osa työntekijöistä ei haluaisi lähteä

0
13-vuotiaat Walid ja Babo kertovat käyvänsä Kaarinan keskustan nuokkarilla noin kerran viikossa. Pojat eivät halunneet sukunimiään lehteen. Keskustan nuokkarilla, kuten muillakin Kaarinan nuokkareilla, vaihtuvat todennäköisesti nuorisotyöntekijät ensi syksynä.

Kaikilla Kaarinan viidellä nuorisotilalla vaihtuu ensi syksynä nuorisotyöntekijä. Kyse on nuorisopalvelujohtaja Mirja Karppasen mukaan työnkierrosta, jota on suunniteltu Kaarinassa jo usean vuoden ajan.

– Alkuperäisenä suunnitelmana on ollut, että nuorisotyöntekijät vaihtavat nuorisotilaa viiden vuoden välein, mutta jostakin syystä se on jäänyt toteutumatta. Meillä on työntekijöitä, jotka ovat työskennelleet kymmenen vuotta samassa nuorisotilassa. Osa jopa pidempään, hän kertoo.

Nuorisotyöntekijöille järjestettiin viime viikolla suunnittelupäivä työnkierrosta. Osalle työntekijöistä työnkierto on Karppasen mukaan toivottu uudistus, kun taas osa haluaisi ehdottomasti jatkaa työskentelyä nykyisissä tiloissa tutuksi tulleiden nuorten kanssa.

Nuorisotiloihin on tulossa joka tapauksessa henkilöstömuutoksia, sillä yksi Kaarinan viidestä nuorisotyöntekijöistä irtisanoutui äskettäin ja yksi siirtyi kaupungin sisällä toisiin tehtäviin.

– Meille tulee kevään aikana paikkoja hakuun. Tämän vuoksi emme pysty vielä sanomaan, kuka nuorisotyöntekijöistä työskentelee missäkin tilassa. Pyrimme kuuntelemaan työntekijöiden toiveita, mutta se ei ole mahdollista, että joku ei siirtyisi ollenkaan, Karppanen alleviivaa.

”Osa kaipaa vaihtelua”

Osa Kaarinan nuorisotiloista oli viime syksynä tilapäisesti suljettuina. Kaarina-lehti uutisoi syyskuussa työntekijöiden olevan huolissaan nuorisotilojen turvallisuudesta ja väsyneitä työskentelemään yksin.

Sittemmin tilanne on parantunut ja jokaiselle nuorisotilalle on saatu Karppasen mukaan palkattua tuntityöntekijöitä nuorisotyöntekijöiden työpareiksi. Poikkeustapauksia lukuun ottamatta nuorisotyöntekijät eivät joudu enää työskentelemään yksin.

Karppanen sanoo, ettei kaavailtu uudistus suoranaisesti liity viime syksyn tapahtumiin.

– Toki ne ovat olleet yhtenä tekijänä taustalla. Henkilökohtaisesti näen, että uudistuminen voi parantaa työssä jaksamista. Uudessa tilassa pääsee tavallaan aloittamaan alusta.

Kaarinan viisi nuorisotilaa ovat Karppasen mukaan kävijämääriltään ja profiililtaan hyvin erilaisia. Eniten kävijöitä on Kaarinan keskustan ja Piikkiön nuorisotiloilla. Kotimäen, Kuusiston ja Piispanlähteen nuorisotilat ovat tiloiltaan ja kävijämääriltään selvästi pienempiä.

– Osa työntekijöistä kaipaa muutosta, että pääsee tekemään myös toisenlaista nuorisotyötä, Karppanen perustelee.

Taas yksi muutos nuorille lisää

Osa nuorista ja heidän perheistään on harmissaan nuorisotyöntekijöiden vaihtumisesta. Facebookissa Littoinen City ja Piikkiön Ilmoitustaulu -ryhmissä uudistus on saanut kritiikkiä. Tutuista nuorisotyöntekijöistä on tullut monille nuorille luottohenkilöitä, joille uskoudutaan ja kerrotaan myös henkilökohtaisista asioista. Koronapandemian takia koulut, harrastuspaikat ja nuorisotilat ovat olleet välillä suljettuina, minkä tiedetään yleisesti lisänneen nuorten pahoinvointia. Nuorisotyöntekijän vaihtuminen on nuorille yksi muutos lisää.

– Varmasti ohjaajan vaihtuminen aiheuttaa nuorissa alkuun hämmennystä, mutta kaikki meidän nuorisotyöntekijämme ovat ammattilaisia ja tottuneet kohtaamaan nuoria. Syksyllä toiminta käynnistetään uuden ohjaajaan ja nuorten kanssa yhdessä. Koen, että syksy on luonteva ja hyvä kohta muutokselle, Karppanen rauhoittelee.

Hän muistuttaa, että työnkierto on työelämässä normaali toimintatapa. Kaarinan nuorisotyöntekijöillä on erilaisia vahvuuksia ja osaamista. Työnkierron ansiosta nuorisotiloille saadaan uutta ja erilaista sisältöä.

Periaatteena on, että jatkossa työntekijät vaihtuvat nuorisotiloilla viiden vuoden välein. Ohjaajat tulevat Karppasen mukaan tekemään oman osaamisensa kautta vierailuja myös muille nuorisotiloille. Tällä pyritään siihen, ettei kukaan profiloituisi liikaa yhden talon ohjaajaksi.

– Ymmärrän täysin, että muutos voi olla yksittäiselle ohjaajalle hyvinkin vaikea paikka, mutta muutoksessa tuetaan, eikä kenenkään tarvitse pärjätä yksin. Uskon, että alun tunnekuohujen jälkeen tästä mennään oikein hyvää tulevaisuutta kohti, Karppanen kannustaa.