
Kaarinan kaupunginvaltuusto myönsi maanantain kokouksessaan 200 000 euron suuruisen lisämäärärahan kaupungin hallintopalvelujen toimialalle. Määräraha käytetään henkilöstön palkitsemiseen korona-ajan työstä.
Palkitseminen tapahtuu jakamalla sadan euron virikeseteleitä. Kyseiset setelit kelpaavat monenlaiseen vapaa-ajan toimintaan, esimerkiksi liikunta- ja kulttuuripalvelujen hyödyntämiseen. Voi hankkia vaikkapa Museokortin tai festarilipun. Kaarina-Teatterin näytöksiinkin kortilla kuulemma pääsee.
Valtuusto hyväksyi lisämäärärahan kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti. Vaikka monenlaisia puheenvuoroja pidettiin, ei pohjaehdotuksesta poikkeavaa esitystä kuitenkaan tehty. Enimmäkseen pohdittiin, että onko oikein antaa kaikille sama satanen, vaikka korona on kuormittanut henkilöstöä epätasaisesti.
Hiljainen hetki Ukrainan vuoksi
Kaiken kaikkiaan kokouksessa oli hieman huolestunut yleistunnelma. Alkuminuuteilla vietettiin hiljainen hetki niiden kunniaksi, jotka ovat ”taistelleet Ukrainassa Euroopan vapauden puolesta”.
Sitten pidettiin väestönsuojeluun liittyvä katselmus ja esiteltiin listaus kaupungin väestönsuojista ja niiden sijainneista. Kaupunginjohtaja Harri Virta totesi kuitenkin, ettei sellaista uhkaa tai määräystä ole näkösällä, että väestönsuojia pitäisi ottaa käyttöön.
Samalla Virta totesi, ettei koko Varsinais-Suomessa ole yhtään ”yleistä väestönsuojaa”. Kallion sisällä olevasta Kaarinan Vaparista on vuokrattu tilaa muun muassa lähialueiden kerrostaloille.
Virran ohella Kaarinan väestönsuojatilannetta valotti Mika Lehestö Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen Riskienhallinnan palvelualueelta.
Merkkipäivän johdosta kokouksessa kukitettu ”Rehti”-valtuustoryhmän Jani Väkeväinen tiedusteli Kaarinan väestönsuojien yhteenlaskettua kapasiteettia tai paikkalukua, mutta siihen asiaan ei löytynyt täsmällistä vastausta.
Täysin julkisia väestönsuoja-asiat eivät ole.
– Pelastuslaitos ei anna julkisesti esimerkiksi väestönsuojien koordinaatteja, Lehestö kertoi.
Koulukiusaaminen huoletti
Seuraava – ja varmasti aivan aito – huolenaihe oli kouluissa tapahtuva kiusaaminen ja syrjintä. Niissä asioissa Kaarinakin on ollut viime aikoina otsikoissa.
Kaarinan kaupungin lähivuosien hyvinvointiohjelmaa täydennettiin yksissä tuumin siten, että koulu- ja lähisuhdeväkivallan sekä seksuaalisen häirinnän, ehkäisemisen ja torjunnan tärkeys korostuu ohjelmassa entisestään. Ehdotuksen kyseisen painotuksen lisäämisestä teki vihreiden Sofia Virta . Lisäys kelpasi kaikille.
Turun kaupunkiseudun kuntayhtymään liittyvät huolet tuntuivat tämän jälkeen melko vähäisiltä, mutta puhetta riitti silläkin saralla.
Marjo Uotilan ja kokoomuksen valtuustoryhmän valtuustoaloite Piikkiön rautatieaseman puiston kunnostamiseksi sai valtuustossa laajan kannatuksen yli puoluerajojen.
Päättäjien kommentteja
Rauhan aikana ei voi mennä sanomaan, että väestönsuojasta polkupyörät pois.
Mika Lehestö, Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos
Vihreät soisi, että nostettaisiin esiin myös seksuaalivähemmistöjen nuoret, jotka kohtaavat muita helpommin kiusaamista ja syrjintää.
Mari Saario (vihr.)
Kouluissa Ukrainan tilannetta käydään tarvittaessa läpi lapsen ikätason mukaan.
Sivistysjohtaja Elina Heikkilä
On riipaisevaa, että niin moni lukioikäinen tyttö kokee terveystilanteensa keskinkertaiseksi tai huonoksi.
Jaana Shelby (kd.)
Eihän se työntekijän arki tuosta 100 euron summasta helpotu.
Nina Hamburg (kok.)
Henkilöstön palkitseminen on hyvä asia. Hyvää henkilöstöpolitiikkaa. Kertoo, että Kaarina pitää huolta työntekijöistään.
Päivi Huhtanen (vihr.)
Hyvä, että henkilöstöä muistetaan. Siellä on ollut moni tosi lujilla.
Pentti Kallio (vas.)
En vieläkään ymmärrä Turun kaupunkiseudun kuntayhtymän funktiota ja tarpeellisuutta.
Jere Järvinen (sd.)
Lausun suuren tyytyväisyyteni siitä, että yhteistyö käynnistyy uudelleen Turun seudulla. Kun seutu puhaltaa yhteen hiileen, saadaan tulosta.
Hannu Rautanen (vihr.)
Jos yhteistyö synnyttää pelkkää byrokratiaa, ei ole järkeä.
Mikko Aaltonen (kok.)
Rikos on rikos myös koulussa.
Sivistysjohtaja Elina Heikkilä
Se aika, mikä opettajalla on oppilasta kohden, on nykyisin todella pieni. Kirjaamisia, paperitöitä, projekteja. Enää ei ole aikaa kohdata oppilaita yksilöinä niin kuin aikaisemmin. Haluaisin olla paljon enemmän läsnä oppilailleni, mutta kun en pysty.
Hanna Sirkiä (kok.)
Kiitän erittäin rakentavasta ja hyvästä keskustelusta.
Valtuuston puheenjohtaja Niina Alho (sd.)
Teksti ja kuvat Perttu Hemminki