Katupölyn määrä ylitti alkuviikolla Kaarinassa turvalliset raja-arvot

0
Katupöly vähenee, kun hiekoitushiekat on saatu kaduilta poistettua.

Kevät kirii eteenpäin, ja sen tutuimpia merkkejä ovat lumen alta paljastuva pölisevä hiekoitussepeli. Ilmanlaatu onkin Turun seudulla nyt heikentynyt liikenteen ja tuulen nostaman katupölyn vuoksi: ilmanlaatu oli alkuviikolla huonoa tai erittäin huonoa Turun seudun mittausasemilla, ja raja-arvotaso ylittyi Kaarinassa maanantaina.

Kaarinan keskustassa hengitettävien hiukkasten (PM10) raja-arvotasona pidetään 50 µg/m3. Vuorokausipitoisuus oli Kaarinan mittausasemalla 51 µg/m3.

Ilmatieteen laitoksen ilmanlaatu-portaalin mukaan Kaarinan ilmanlaatu kävi maanantaina iltaseitsemän aikaan erittäin huonolla tasolla, väheni yöllä tyydyttäväksi ja huononi tiistaina päivän aikaan jälleen nopeasti.

Loppuviikolle luvatut sateet todennäköisesti helpottavat tilannetta.

Katupölyn hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuus ei saisi ylittää raja-arvotasoa kuin 35 kertaa vuodessa. Maanantainen ylitys oli Kaarinassa ensimmäinen tänä vuonna.

Katupölyä syntyy, kun liikenne nostaa kuivilta kaduilta pölyhiukkasia, jotka ovat lähtöisin hiekoitushiekasta, tien pintojen kulumisesta ja nastarenkaiden käytöstä.

Hiukkaspitoisuuksien kohoaminen saattaa aiheuttaa oireita erityisesti herkillä, kuten astmaatikoilla ja pikkulapsilla. Nuha, yskä, hengitysoireet sekä kurkun ja silmien kutina ovat tavallisimpia pölyhaittoja.

Oireet helpottavat, kun väistelee vilkkaimpia pöliseviä teitä. Auton ratissa kannattaa muistaa, että vauhti lisää pölyä.