Maalaa matto terassille, hanki pihalle kunttaa ja anna orvokin kukkia laatojen välissä

0
Kerroksittaiset istutukset ovat pihojen katseenvangitsijoita.

Kuntta eli metsänpohjamatto on tullut vuosi vuodelta suositummaksi kotien pihamateriaaliksi.

– Sitä on ollut nyt kymmenisen vuotta, ja yhä enemmän sitä halutaan. Se on helppohoitoinen, luonnonmukainen ja ekologinen, kertoo kainuulainen kunttayrittäjä Esa Piirainen.

– Kuntta siirretään sellaisista metsistä, joissa muutenkin tehdään puiden hakkuutöitä. Sekakuntta sisältää eri sammallaatuja, kanervaa sekä mustikan- ja puolukanvarpuja. Jos piha on aurinkoinen, puolukka ottaa usein vallan, varjoisammalla pihalla mustikka,

Piirainen oli esittelemässä kunttaa viikonloppuna Turussa järjestetyillä Piha & Puutarha -messuilla. Myös messualueen suurella esittelyalueella oli kunttaa käytetty laajalti pohjamateriaalina.

Messuilla kierrellessä kävi selväksi, että kuntan lisäksi suosiossa on nyt kerroksellisuus. Kasveja voi istuttaa esimerkiksi tornimaisiin rakennelmiin, jossa eri kasvit rönsyilevät vesiputouksen tavoin tornista alaspäin. Suosiossa ovat myös pihakiveykset, joita voi käyttää paitsi maanpeittona, myös rajaamassa eri kasvualueita selkeiksi kokonaisuuksiksi. Laatikkoviljely on edelleen suosiossa.

Viisi vinkkiä helppohoitoiseen pihaan

1. Valitse oikeat kasvit omalle pihallesi. Kaikki kasvit eivät sovellu kaikkialle, mutta jokaiselle pihalle löytyy omat kasvinsa. Ota huomioon oman pihasi kasvuolosuhteet.

2. Valitse laadukasta puutarhamultaa. Jos mullassa on valmiiksi rikkakasveja, joutuu viljelyksiä hoitamaan enemmän.

3. Valitse myös laadukkaita kasveja. Muista kurkistaa taimien juurien kunto niitä valitessa.

4. Huolehdi kastelusta. Älä kuitenkaan kastele joka päivä vähän, vaan mieluummin harvemmin ja enemmän. Jos kerralla kastelee vähän, vesi ei imeydy syvälle ja lopulta kasvi alkaa nostaa juuria maanpinnalle ja vaatii tiheämpää kastelua.

5. Käytä istutuksilla katteita. Ne vähentävät kastelun tarvetta, koska vettä haihtuu vähemmän. Lisäksi katteet estävät rikkakasvien leviämistä.

Lähde: Pihasuunnittelija ja puutarhuri Paula Tiittanen