Lainaa taidetta: Pikkubudjetillakin voi panostaa taiteeseen ja tukea taiteilijoita

0
Taidelainaamossa on useita kaarinalaisen Milla Karppisen teoksia.

Jos kotinsa seinälle haluaa taidetta mutta satoja tai tuhansia euroja maksavien taideteosten ostaminen arveluttaa, on yksi vaihtoehto lainata taideteos Turun Taidelainaamosta. 

Nimestään huolimatta teoksia ei lainata sieltä kuten kirjastosta, vaan taideteoksista maksetaan kuukausivuokraa. Jos teoksen haluaa lunastaa kokonaan itselleen, ostohinnasta vähennetään jo maksetut vuokraerät.

Turun taidelainaamon vastaava Anna Hellén, voiko teoksia lainata myös Turun ulkopuolelle, Kaarinaan?

– Voi lainata, ihan minne päin Suomea tahansa. Postitamme myös teoksia tarvittaessa.

Millainen valikoima teoksia teillä on, ja onko valikoimissa myös kaarinalaisten taiteilijoiden teoksia?

– Valikoimissa on tällä hetkellä 865 teosta, jotka kaikki löytyvät nettisivuilta. Osa teoksista on meillä lainaamossa paikan päällä, ja osaa taiteilijat säilyttävät itse mutta tuovat tarvittaessa lainaamoon katsottavaksi. Edellytys taiteensa saamiseen meille on jonkin paikallisen taiteilijaseuran jäsenyys. 

Kaarinalaisia taiteilijoita Taidelainaamossa ovat muun muassa Milla Karppinen , Greta Marjamäki sekä Piikkiöstä  Merja Pitkänen ja Jarkko Rantanen .

Kuka voi lainata teoksen?

– Kuka vain, niin yksityishenkilö, yhdistys kuin yrityskin. Edullisimmat kuukausihinnat lähtevät kymmenestä eurosta, mikä voi sopia jopa opiskelijabudjettiin. Meidän asiakaskunta on hyvin moninaista.

Vuokrataanko teos yleensä lyhyeksi aikaa vai ostetaanko lopulta omaksi?

– Suurin osa lunastaa teoksen itselleen. Alle kymmenen prosenttia palauttaa teoksen. Osa kyllä haluaa esimerkiksi vaihtaa teosta välillä, ja osa haluaa vuokrata hyvin lyhyeksi aikaa, esimerkiksi juhlia varten. 

Mitkä ovat lainaamon hyödyt verrattuna tavalliseen taidehankintaan?

– Lainatessa voi rauhassa katsoa, sopiiko teos omaan kotiin, ja sen voi palauttaa halutessaan. Lyhin vuokra-aika on yksi kuukausi.

Jos teoksen haluaa lunastaa, hyvitetään vuokrahinta kokonaan ilman korkoja.

Monelle etu on myös se, että teoksen voi maksaa pikku hiljaa, eikä tarvitse maksaa suuria summia kerralla.

Haluavatko nykyihmiset taidetta kotiinsa?

– Kyllä, yllättävän paljon. Erityisesti korona-aikana on näkynyt se, että ihmiset panostavat kodin sisustukseen ja viihtyvyyteen. Taidelainaamon myynti on kasvanut korona-aikana.

Milla Karppinen on sekä Taidelainaamon taiteilija että sen käyttäjä



Kaarinalaisen taiteilija Milla Karppisen töitä on voinut lainata Turun Taidelainaamosta jo usean vuoden ajan. 

– Se on itse asiassa suurin myyntikanavani, hän kertoo.

Hän uskoo, että osamaksu on suurin syy, miksi ihmiset haluavat käyttää Taidelainaamoa taidehankintoja tehdessä.

– Taidelainaamohan on myös asiakkaalle turvallinen paikka ostaa taidetta, koska taidelainaamojen taiteilijat ovat kaikki ammattitaiteilijoita ja näin teosten laatu on kohdillaan. Teoksen voi myös palauttaa jos se ei sovikaan sisustukseen, Karppinen sanoo.

Karppinen on myös itse hankkinut Taidelainaamosta itselleen teoksia. 

– Hankin paljon teoksia sitä kautta. Näin taiteilijan näkökulmasta on ensiarvoisen tärkeää tukea elossa olevia taiteilijoita, jotta taidetyöskentelyyn on mahdollisuuksia, hän toteaa.

Karppinen muistuttaa myös, että taide on arvolahja tai sijoitus.

– Taiteen arvo säilyy ja jopa saattaa kasvaa. Lisäksi taidehankinnat tukevat suomalaista työtä. Taide on eettinen ja kestävä hankinta tässä kertakäyttökulttuurissa, hän sanoo.