Mielipitei: Rikkinäiset mielet eivät voi odottaa

0

Yhteiskunnassamme on valtava hoitokuorma psyykkisesti oireilevien osalta. Mielenterveysongelmat ovat koronaepidemian aikana lisääntyneet entisestään.

Psykiatriseen hoitoon pääsyä joutuu odottamaan kohtuuttoman pitkään. Lakisääteisen hoitotakuuajan ylittäneiden määrä on moninkertaistunut. Yhteiskuntamme kaataa mielenterveysongelmien kanssa kamppailevien auttamisen läheisten harteille.

Vanhemmat, lapset ja sisarukset laittavat oman elämänsä sivuun, tukevat, autattavat ja venyvät oman jaksamisensa äärirajoille ja pahimmillaan sairastuvat itse.

Juuri nyt sote-alan henkilöstö taistelee työolojensa ja arvostuksen puolesta. Nuoret aikuiset nostavat #mävaadin-kampanjassa 1.5. saakka esiin ennaltaehkäisevien palveluiden tarpeen sekä nykyisen psykiatrisen hoidon puutteet.

Puutteet sote-palveluissa näkyvät asiakkaille liian ohuena, kiireisenä ja kohtaamattomana palveluna, joka ei anna riittävää ammatillista tukea psyykkisesti oireleville. Tilastot kertovat karua kieltä ennaltaehkäisevien palveluiden tilasta.

Nyt on aika havahtua nuorten ja läheisten huoleen. Toimeen on tartuttava nopeasti, jottemme luo jatkuvasti lisää psyykkisesti sairastavia uuvuttamalla niin läheiset kuin sote-alan ammattilaiset. Vaadimme riittävää resursointia mielenterveyspalveluihin ja opiskelijaterveydenhuoltoon sekä omaisten ja läheisten tukemista rikkinäisen mielen rinnalla.

Annika Forth, puheenjohtaja

Milla Roos, toiminnanjohtaja

Varsinais-Suomen mielen_terveysomaiset FinFami ry

FinFamin tukea omaisille Kaarinassa

  • Tietoilta mielenterveyspotilaiden omaisille to 5.5. klo 17.30 Kaarinan psykiatrian poliklinikalla Kiesikadulla. Yhteistyössä TYKS psykiatrian psykoosien vastuualueen kanssa.
  • Omaisneuvontaa ajanvarauksella joka kuukauden ensimmäisenä torstaina klo 8–12 Kaarinan pääterveysasemalla. Seuraava on 5.5.
  • Avoin omaiskahvila joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo 18. Kohtaamispaikka Kiesissä Kiesikadulla. Seuraava on 2.5.
  • Vertti-leiri elokuussa perheille, joissa vanhemmalla on masennusta.