Mökkitalkkarin toimistossa on hulppeat maisemat

0
Mökkitalkkari Mika Peltokorpi kertoo, etteivät päivät ole samanlaisia. Isossa rakennusprojektissa voi mennä viikkoja, mutta parhaimmillaan saman päivän aikana ehtii usealle mökille.

Modernin ihmisen elämän sanotaan muuttuvan jatkuvasti hektisemmäksi. Ei siis ihme, etteivät kaikki halua tämän lisäksi täyttää vapaa-aikaansakin työllä. Kesämökki on suomalaiselle lähes pyhä rentoutumispaikka, mutta sekin vaatii huolenpitoa – eikä aina ihan vähänkään.

– Kesällä töitä olisi enemmän kuin ehtii tekemään, paraislainen mökkitalkkariyrittäjä Mika Peltokorpi paljastaa.

Peltokorpi on tehnyt mökkitalkkarin töitä nyt viitisen vuotta. Työhön kuuluu kaikenlaista puuhaa pienistä tarkastuskäynneistä isoihin rakennusprojekteihin.

– Hommia on ihan laidasta laitaan. Maalaushommia, nurmikonleikkuuta ja rännien putsausta. Välillä vähän raivataan pihaa ja toisena hetkenä rakennetaan terassia ja portaita. Yksi asia, mitä ihmiset eivät halua itse tehdä, on sammaleen poisto katolta, eikä sitä kyllä ihan kaikille voi suositellakaan, Peltokorpi selittää.

Mökkitalkkareita nykyään vähemmänMika Peltokorven mökkitalkkarin työt alkoivat aikoinaan yövartijan ja roudarin hommien ohella. Ensimmäisenä kesänä asiakkaita ei ollut kuin kolme, mutta nyt jo pelkästään vakipaikkoja on kertynyt usea.

Vakiasiakkailta saattaa esimerkiksi tulla lista kaikista tekemistä odottavista töistä, joita Peltokorpi sitten hoitaa suhteellisen vapaasti.

– Kun aloitin tämän homman, googlettelin, että vastaavia mökkitalkkareita olisi ollut aika paljon, mutta ehkä kyseessä oli vain jonkinlainen buumi. Ihmiset varmaan lopettivat, kun huomasivat, ettei tällä pelkästään itseään elätä. Katsotaan, mitä sitä itsekin tekee seuraavan viiden vuoden päästä, Peltokorpi toteaa.

Hänen asiakkaansa ovat pääasiassa pääkaupunkiseudulta mutta ovat muuten profiililtaan hyvin erilaisia. Osalla alkaa olla ikää, eivätkä he siksi pysty tai jaksa tehdä kaikkea itse. Joillain ei vain ole tarvittavia taitoja. Osalla saattaa olla vastuullaan usea mökki ja vielä omakotitalo. Etäisyys kodin ja mökin välillä lisää tietysti myös tarvetta ulkopuoliselle avulle.

– Tyypillisin asiakas on kuitenkin noin viisikymppinen, jota ei enää huvita tulla mökille työleirille vaan rentoutumaan, Peltokorpi sanoo.

Talvella talkkari pyörittelee peukaloitaMökkitalkkarin päivät eivät toistu samanlaisina. Pieniä tehtäviä on silloin tällöin, mutta pääpaino on yleensä isoissa kokonaisuuksissa, kuten vaikkapa terassin rakentamisessa.

Talvella työt vähenevät merkittävästi, ja silloin Mika Peltokorven on tarvinnut keksiä muuta. Viime talvi meni muun muassa venehallin rakennustyömaalla ja Finnsementin remontissa.

– Kohteetkin vaihtelevat. Välillä ollaan Paraisilla, välillä Nauvossa ja välillä vaikka Uittamolla. Onhan tässä hienointa maisemat, työn vaihtelevuus ja se, että on oman kalenterinsa herra, Peltokorpi toteaa.

–Tänä kesänä olin ajatellut tehdä niin, että pyhittäisin perjantait kaikenlaisille pikkuhommille.

Monenlaisia pyyntöjä on tullut vastaan. Taloyhtiössä perinteinen talonmies on tietyllä tavalla päivystäjä, mutta mökkitalkkari ei välttämättä aivan samalla sekunnilla pääse työntouhuun.

– Joskus joku pyytää esimerkiksi lyhyellä varoitusajalla leikkaamaan nurmikon, kun on vieraita tulossa mökille. Tulipa kerran sellainenkin pyyntö, että olisinko voinut mennä laittamaan mökille lämmöt päälle, mutta silloin satuin juuri olemaan Ruisrockissa roudarinhommissa, Peltokorpi muistelee.

Teksti ja kuvat: Mikko Perttunen