Painajaisia Putinilta ja lohduttava ikoni: Kaarina-talossa on taideyhdistyksen juhlanäyttely

0
Risto Östbergin patsas Painajainen 24/7.

Kaarinan Taideyhdistyksen perustamissopimus allekirjoitettiin 20.5.1982. Toisin sanoen puolentoista kuukauden päästä yhdistys täyttää 40 vuotta.

Kaarina-talossa koko huhtikuun esillä oleva juhlanäyttely Unista kuviksi kuvaa yhdistyksen historiaa. Kuuden hengen allekirjoittamasta perustamissopimuksesta on kasvanut 80 jäsenen yhdistys.

Kaarina-talon alakerta on nyt omistettu taideyhdistyksen aikuisille maalareille. Näyttely käsittää 31 eri tekniikoin tehtyä uutta työtä. Maalausten lisäksi esillä on tilkkumaalauksia, savityö ja patsas. Unimaailmasta on kuvattu painajaisia, haaveita ja toiveita.

Samalla töissä näkyvät nykyisen maailmantilanteen vaikutukset. Esimerkiksi Risto Östbergin patsas Painajainen 24/7 kuvaa Vladimir Putinin ”saavutuksia”. Polkupyörän kypärään on istutettu satakunta ristiä, ja alustalla on installaatio terrorismista.

Kantaa ottavat myös Janne J.J. Virtasen akryylityö Free , Raili Antinluoman akvarellikollaasi Rauhan kyyhkyt Ukrainan yllä sekä Eeva-Liisa Louennon Rauha, paratiisi. Hannele Laineen ikoni Pyhä Serafin auttanee vaikeinakin aikoina.

Kaarina-talon yläkertaan on koottu 17 lasten tekemää työtä, joista suurin osa on lastenkurssien satoa. Näyttelyä valvovat pöytien päällä istuvat kanaverkko-runkoiset linnut, Kerttu ja Pertti. Suurin teos Asuinympäristö on yhdeksän lapsen yhdessä lakanalle maalaama näkemys omasta elinympäristöstä. Siihen kuuluvat tutut arkiset asiat, kuten koulu ja kirja, mutta myös taidetalo.

Näyttelyn avasi taideyhdistyksen puheenjohtaja Riitta Nylander. Hän totesi yhdistyksen 40 vuoden osoittaneen, että yhdistykselle on ollut tarvetta. Jäsenet ovat tärkeä voimavara, mutta myös yhteistyökumppanit, kuten Kaarinan kaupunki.

Juhlavuoteen on tulossa näyttelyjä, maalaustapahtumia, kursseja ja luentoja. Yksi merkittävimmistä tapahtumista on Turussa Brinkkalan Galleriassa syyskuun puolessavälissä avautuva näyttely Polulta kerättyä. Sinne toivotaan teoksia koko yhdistyksen toimikaudelta, myös alkuvuosilta. Avajaisissa julkistetaan myös kevätkesällä pidetyn logo-kilpailun voittaja ja taideyhdistyksen 40-vuotishistoriikki.

Yhdistyksen kahdeksasta kunniajäsenestä viisi pääsi mukaan avaamaan Kaarina-talon näyttelyä.

Tuula Halttunen