”Tää biisi on mun raja”: Kaarinassa syntyi musiikkikappale koulukiusaamisesta

0
Wilu, Valtteri Lipasti ja Neiti Ö. Nykyään 17-vuotias ja Helsingissä asuva Wilu saa Teostolta tekijänoikeuskorvaukset biisistään.

Neljä vuotta sitten Ykkösryhmän biisi- ja teatterileirille Vuolahteen ilmaantui 13-vuotias forssalaisnuori, Wilu Mansikkamäki. Hän oli kolmevuotiaasta saakka halunnut artistiksi, oli kuullut puskaradion kautta Kaarinassa pidetyistä leireistä ja tahtoi mukaan.

Monilahjakas ja persoonallinen Wilu kiinnitti nopeasti leirinpitäjien huomion, kertoo leirien promoottori, kaarinalainen lauluntekijä ja Laulusaaren taiteilija Neiti Ö eli Nina Erjossaari.

Vähitellen kävi myös ilmi, että Wilulla on kipeä tausta takanaan, tausta, jolle hän tahtoi saada loppupisteen.

Mä oon pelko, äänetön ääni
pudonnut orpo nuotti
mun sydämessä kääntyilee sun veitsen terä
mitä jos mua ei uskota
kotona tai koulussa
mä juoksen täysillä rajojen ulkopuolelle
ja sä seuraat mua aina sinne

Sanat ovat Rauha vs Sota -biisistä, tällä viikolla julkaistusta musiikkikappaleesta, joka kertoo Wilun kokemasta kouluväkivallasta. Samalla kappale on keulabiisi Laulusaaren koulukiusaamisen ja kouluväkivallan vastaiselle projektille.

Nuorisolle ja heidän kanssaan työskenteleville tarkoitetussa projektissa on käsitelty koulukiusaamista laulunteon ja musiikin avulla. Wilun biisi soikin huomenna torstaina aamunavauksissa monissa KiVa Koulu -ohjelmaan kuuluvissa kouluissa.

Aamunavauksen jälkeen kouluissa jutellaan luokan kanssa, mitä voi tehdä, jos on nähnyt kiusaamista – tai jos itse on kiusaaja.

Kuuletko sä
että mulla on olemiseen lupa

Rauha vs Sota -kappaletta on tehty linnanraunioilla ja muualla Kuusistossa. Mukana musiikkia työstämässä olivat paitsi Wilu ja Erjossaari myös lisää Kaarinasta tuttuja tekijöitä: Midis eli Mitja Erjossaari, Valtteri Lipasti, Karoliina Niskanen ja Yanes J. Lisäksi Wilun äiti oli mukana prosessissa.

Kappaleen laulaa Wilu. Räppiosuuksista vastaa Midis.

Biisi tuli tällä viikolla suoratoistokanaville, kuten SoundCloudiin, Spotifyhin ja YouTubeen, Laulusaaren kappaleiden joukkoon. Lisäksi se esitetään livenä huomenna kiirastorstaina iltakuudelta Paraisilla Råttiksessa. Myöhemmin kappaletta kuullaan Kaarinassakin, kuten Piikkiö Päivillä.

Tää biisi on mun raja
mä nään, sä et oo paha