Tanssin päivä tuo Kaarinaan hiphoppia, lattareita ja iltapäivätanssit

0
17-vuotias Joonas Saastamoinen ja 22-vuotias Luna Lavonen La’Teamista ovat mukana esiintymässä Tanssin päivänä Kaarinassa. He esittävät kuubalaisia liikeratoja latinalaistansseissa. Kuvassa oikealla Tove Forssell.

– Tanssissa tunnetila, kehon kieli, liikkeet, musiikki ja ympäristö sulautuvat yhteen, miettii Kaarinan kaupungin kulttuurituottaja Tove Forssell.

– Jokin lämpö loistaa silloin sisältä, unohdat kaiken muun ja kokonaisuus sivelee mieltä. Tanssi on käsinkosketeltavan kaunista.

Hän itse tosin nauttii tanssista ennen kaikkea katsojana, ei niinkään tanssijana.

Loppuviikolla Kaarinassa voi iloita tanssista kummallakin tavalla. Perjantaina vietetään kansainvälistä Tanssin päivää, jonka vuoksi Kaarina-talossa pidetään sekä tanssiesityksiä että iltapäivätanssit. Lisäksi torstaina järjestetään Kaarina-salissa vanhoja piiritansseja.

– Tapahtumat ovat pop up -tyyppisiä, eli niihin voi pistäytyä hetkeksi silloin kun itselle sopii, tai voi tulla seuraamaan tanssia koko päiväksi, Forssell lupaa.

Ikivihreitä iäkkäille


Esiintymässä ovat tanssiurheiluseura La’Team, musiikkiopisto Arkipelagin tanssiryhmiä sekä Tanssistudio Point.

– Saamme kivasti tanssin eri lajeja esille. La’Team esittää paritansseja ja lattareita, Pointilla on hiphop-tyyppistä tanssia ja Arkipelagilla klassista, Tove Forssell kuvaa.

Iltapäivätansseissa kaarinalaiset voivat itse laittaa jalalla koreaksi. Soittamassa on RoiHaus Swing Band, johon kuuluvat trumpetisti Risto Oinaala, sähköhanuristi Timo Heinonen ja rumpali Leif Nordenberg.

– Soitamme 1960- ja 1970-lukujen tanssimusaa, Junnu Vainiosta ja muista kotimaisista amerikkalaisiin ikivihreisiin. Näitä kappaleitahan ei enää juuri radiossa kuule tai missään muuallakaan, kommentoi Oinaala.

– Kappaleet on valittu iäkkään väen mieleen. Olemme itse soittaneet eri kokoonpanoissa 1960-luvulta saakka.

Paritanssit ovat olleet koronapandemian aikana pitkään katkolla. Nähtäväksi jää, uskaltaudutaanko Kaarinassa hakemaan vierastakin ihmistä tanssimaan. Paikalle ei tarvitse tulla oman tanssiparin kanssa.

– Elämme jännää aikaa, kun rajoituksia jatkuvasti puretaan. Halusimme järjestää nämä tanssit, mutta paineita kenenkään ei kannata ottaa, Forssell sanoittaa.

Kunnianosoitus tanssille


Torstaina myös Littoisten Flikat tanssittaa kaarinalaisia. Kaarinalaiset voivat kokeilla vanhoja perinteisiä piiritansseja. Niiden luvataan sopivan ikäihmisille, ja flikat itse ovat iältään 60–90 vuotta.

Tapahtumat ovat kaupungin järjestämiä ja maksuttomia.

Kansainvälistä Tanssin päivää vietetään joka vuosi ympäri maailmaa 29.4. Tanssin Tiedotuskeskuksen mukaan päivä on kunnianosoitus tanssille, joka yhdistää ihmisiä kulttuuritaustasta ja politiikasta riippumatta. Suomessa päivää on vietetty vuodesta 1981.

Tanssin päivä


Littoisten Flikkojen perinnetansseja Kaarina-talossa to 28.4. klo 11.30.

Tanssiesityksiä Kaarina-talon aulassa ja Kaarina-salissa pe 29.4. klo 11–12 sekä 17–19.

Iltapäivätanssit Kaarina-salissa pe 29.4. klo 14–16. Tanssiorkesteri RoiHaus Swing Band soittaa.