
Laita focacciataikina jääkaappiin kohoamaan jo päivää ennen leipomista, niin saat erityisen ilmavan leivän. Leipää voi tarjota sellaisenaan tai voin tai peston kanssa.
Muiden piknikeväiden kanssa voi sitten vähän oikoakin ja hyödyntää niissä kaupan valmiita taikinoita.
Kukkafocaccia
Ainekset:
7 dl vettä
1 tl sokeria tai hunajaa
12 dl vehnäjauhoja
1,5 pussillista kuivahiivaa (n. 6 tl)
3 tl suolaa
Oliiviöljyä
Karkeaa suolaa
Koristeeksi pestoa, sipulia, paprikaa, oliiveja, kirsikkatomaattia sekä muita kasviksia oman maun mukaan.
Tee näin:
1. Lämmitä vesi kädenlämpöistä hiukan kuumemmaksi, noin 42-asteiseksi. Sekoita veteen sokeri, suola, jauhot ja kuivahiiva. Sekoita kunnolla, mutta vaivaamista ei tarvita. Voitele vuoka oliiviöljyllä ja laita löysä taikina kohoamaan vuokaan jääkaappiin yön ylitse. Huomaa, että taikina kohoaa ainakin kaksinkertaiseksi, joten valitse suuri vuoka, ettei taikina kohoa pitkin jääkaappia.
2. Ota taikina kohoamaan huoneenlämpöön vielä noin tunniksi. Tämän jälkeen kääntele taikinaa öljytyillä sormilla.
3. Valitse astia, jossa paistat focaccian. Taikinasta riittää ohueen leipään pellilliseksi tai pieneen (30x40cm) vuokaan paksuksi leiväksi. Voitele vuoka oliiviöljyllä ja levitä taikina siihen. Painele öljytyillä sormilla taikinaan koloja ja anna kohota liinan alla vielä vähintään tunnin ajan.
4. Pilko kasviksista ruohoa ja kukkasia muistuttavia kuvioita ja sommittele ne valmiiksi leikkuulaudalle.
5. Öljyä leivän pinta kokonaan oliiviöljyllä. Voitele kukkakedon alareuna vihreällä pestolla ja asettele kasvikset haluamallasi tavalla. Ripottele pinnalle vielä karkeaa suolaa.
6. Paista leipää 225-asteisessa uunissa, keskitasoa hiukan alemmalla tasolla noin 25 minuuttia tai siihen asti, kunnes leivän pinta on saanut väriä.