“Tiskasin vahingossa viemäriharjalla…”

0
11-vuotiaan Vilma Lehtisen suosikkikotityö on roskien vienti ulos, koska roskakatos on vain 10 metrin päässä ovelta ja työn saa nopeasti hoidettua.

Mitä kotitöitä lapset ja nuoret nykyään tekevät? Tähän kysymykseen pääsee vastaamaan kolme kaarinalaista nuorta, 14-vuotias Venla Schmandt sekä 11-vuotiaat Vilma Lehtinen ja Martta Korte .

Mukaan mahtuu kommelluksia sekä yleinen askare, joka on varsin uusi kotitöiden listalla. Tähän artikkeliin on myös piilotettu vinkki vanhemmille, miten nuoren asennoitumista kotitöihin voi parantaa.

Venla, Vilma ja Martta suhtautuvat yleisesti positiivisin mielin askareisiin, mutta jokaisella on selkeät suosikkinsa ja inhokkinsa. Tiskikoneen tyhjentäminen ja käsintiskaus sijoittuvat listan alapäähän, kun taas ruoanlaitto koetaan mukavana puuhana, vaikka se viekin enemmän aikaa.

– Tiskaaminen on ällöttävää, kun kädet likaantuvat! Martta kuvailee.

Joustetaan aikataulussa

Vilmalla ei ole tarkkoja sääntöjä kotitöille, vaan kaikki hoituu joustavasti omia aikatauluja myötäillen.

Nykyiseen listaan kuuluu oman huoneen siivoaminen kuukausittain, saunan päälle laittaminen sunnuntaisin sekä roskien vienti ulos.

– Voisihan sitä enemmänkin tehdä, kun kuulee, mitä kaikkea kaverit joutuvat tekemään, Vilma myöntää.

Pienen mietintätauon jälkeen hän jatkaa, että tiskikone tulee myös joskus tyhjennettyä.

– Kerran luukku tuli heilautettua niin kovaa kiinni, että astiat kolisivat. Mikään ei kuitenkaan hajonnut, Vilma nauraa.

Kotityönä ulkoilu

– En tiedä, lasketaanko tätä kotityöksi, mutta tehtäviini kuuluu koiran lenkitys, Martta miettii.

Ulkoilu Mörkö -koiran kanssa kuuluu hänen lempipuuhiinsa, koska luonnossa liikkuminen tuo rauhaa. Martta lisää, että samalla voi kuunnella musiikkia, minkä vuoksi lenkeistä tulee rentoja.

Koiran lenkittämisen lisäksi hän osallistuu siivoamiseen ja ruoanlaittoon. Vanhempien mielestä kotitöitä saisi tehdä enemmänkin, eikä uusien askareiden opettelemisessa olla vältytty pikku mokilta.

– Tiskasin vahingossa väärällä harjalla… Luulin, että se oli puhdas, mutta se olikin joku viemäriharja, Martta muistelee.

Hän lisää, että vahinko saatiin selville, kun isä tuli tiedustelemaan tiskausprosessista.

“Ollaan harjoiteltu pikkuhiljaa äidin kanssa”

Myös Venlan suosikkikotitöihin kuuluu koiran lenkitys, mutta ruoanlaitto on viime aikoina noussut toiseksi lemppariksi.

– Äiti ja isä ostavat tarvikkeet, mutta teen yksin ruuan. Katson myös kotitalouden kirjasta paljon ohjeita, hän kertoo.

Kaikilla kolmella suurimmat muutokset sekä vastuu kodin hoitamisesta lisääntyivät hiljalleen, muutamassa vuodessa.

– Kotitöihin ollaan opeteltu yhdessä äidin kanssa. Nykyään jos huoneen haluaa siistiksi, se pitää itse siivota. Ennen se tehtiin yhdessä, Venla muistelee.

Nuoret ovat oppineet sietämään kaikenlaisia kotitöitä, kuten tiskikoneen tyhjentämistä, mutta toivovat silti vanhemmiltaan tahdikkuutta. Pyytämällä saa tahtonsa todennäköisemmin läpi kuin käskemällä.

Teksti ja kuvat: Ada Potinkara